Njujorčani pozvani na vožnju podzemnom željeznicom bez hlača

Njujorčani su pozvani da sutra učestvuju u godišnjoj komičnoj akciji “Vožnja podzemnom željeznicom bez hlača” (No Pants Subway Ride), prenose svjetski mediji.

Ta akcija se održava jednom godišnje u januaru i tada se građani pozivaju da se voze metroom u donjem vešu.

Prva takva akcija sa sedam sudionika održana je 2002. godine u New Yorku, dok je 2006. bilo 150 sudionika koji su se vozili metroom u šarenom donjem vešu. Tokom te akcije privedeno je osam osoba zbog nepristojnog ponašanja, ali su kasnije oslobođeni optužbe.

Vožnja metroom bez hlača održana je i u Moskvi, prvi put u januaru 2016. godine. Tada su protiv nekih sudionika pokrenute kaznene prijave zbog podsticanja nereda na javnom mestu. Nije poznato da li je postupak sproveden do kraja, dok su organizatori naveli da je jedini cilj akcije da se ljudi na javnim mestima nasmiju.

Organizator akcije je njujorška umjetnička grupa “Improv Everywhere” (Improvizuj bilo gdje) formirana 2001. godina sa sloganom “Pravimo scene” (We cause scenes). Cilj te umjetničke grupe je stvaranje smješnih scena i situacija u javnosti.

Vožnja metroom bez hlača se proširila 2012. godine na skoro 60 gradova u 27 zemalja. U New Yorku je svake godine sve veći broj sudionika. Organizatori su naveli da ih je bilo čak 4.000.

Izvor: Fena

Komentari