Putin u Beogradu: Drago mi je da imamo novi pravac razvoja odnosa Rusije i Srbije

Na sastanku s predsednikom Srbije, ruski predsednik je najavio da će upravo o tom razvoju odnosa danas govoriti.

BEOGRAAD (AA) – Robna razmena Rusije i Srbije dostigla je skoro dve milijarde dolara, jako je prijatno da odnosi dveju zemalja postaju sve više diversifikovani i drago mi je što imamo novi pravac razvoja odnosa o čemu ćemo danas govoriti, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je na početku sastanka u užem formatu s Vučićem rekao da je s predsednikom Srbije u stalnom kontaktu, da su se skoro videli u Rusiji, a da dobro pamti i svoju prošlu posetu Srbiji.

On je zahvalio svim stanovnicima Beograda i Srbije na toplom prijemu.

“Naša robna razmena je dostigla skoro dve milijarde dolara i jako je prijatno da naši odnosi postaju sve više i više diversifikovani”, naveo je Putin.

Kako je dodao, dve zemlje sada imaju i novi pravac razvoja odnosa.

“Mi ćemo danas o tome govoriti”, rekao je.

Predsednik Rusije izrazio je zadovoljstvo i što je u mogućnosti da poseti “prijateljsku i bratsku zemlju” i da govori o tome šta je do sada urađeno i šta još može da se uradi.

“Poštovani gospodine predsedniče, puno ste uradili zadnjih godina za razvoj odnosa dveju zemalja i ja ću imati priliku da vam uručim nagradu za vaš doprinos za sve što ste uradili”, istakao je, misleći na orden Aleksandra Nevskog koji će kasnije uručiti Vučiću.

Predsednik Srbije je istakao da je veoma zadovoljan vojno-tehničkom saradnjom s Rusijom, zahvalivši Putinu na doprinosu tome.

“Danas Srbija nema problema s dugovima, sve svoje obaveze plaća na vreme i postala je pouzdan partner Rusiji”, kazao je.

On je Putinu zahvalio i za svu podršku koju pruža nezavisnoti i očuvanju integriteta Srbije.

“Mi smo uvek mogli da računamo na vašu podršku i onoliko koliko je naša zemlja mala, mogli ste uvek da računate na našu podršku Rusiji”, izjavio je Vučić, poželevši Putinu dobrodošlicu u Srbiju.

Putin i Vučić su pre sastanka u Palati Srbija obišli izložbu “Srpsko-ruske veze” o 50 dokumenata dva naroda iz Arhiva Srbije u periodu od 1804. do 1918. godine.

Potom sledi sastanak dveju delegacija, razmena potpisanih dokumenata, a Putin će Vučiću uručiti orden Aleksandra Nevskog.

Nakon toga će se njih dvojica obratiti medijima.

U toku dana, planiran je i obilazak Hrama svetog Save u glavnom gradu Srbije.

Nakon što je sleteo na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” nešto posle 13 časova, koji je napustio u limuzini s Vučićem, predsednik Rusije položio je vence na Groblju oslobodilaca Beograda i kod spomenika Crvenoarmejcu.

Predsednik Ruske Federacije boravi četvrti put u poseti glavnom gradu Srbije. Prethodni put je u Beogradu bio 2014. godine, kao počasni gost Vojne parade organizovane povodom sedamdeset godina od oslobođenja Beograda u Drugom Svetskom ratu i sto godina od početka Prvog svetskog rata.

Zbog njegove posete, preduzete su najviše mere obezbeđenja, a saobraćaj u glavnom gradu Srbije biće obustavljan kako se bude kretao.

U čast njegovog dolaska, glavne saobraćajnice u Beogradu okićene su srbijanskim i ruskim zastavama, širom grada postavljeni su i bilbordi u znak prijateljstva dva naroda, a fontana na Slaviji je takođe u bojama srpske i ruske zastave.

AA

Komentari