U srijedu prvi susret Erdogan – Putin u 2019.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sutra će se prvi put u 2019. licem u lice sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan će boraviti u jednodnevnoj posjeti Moskvi, gdje će se sastati s Putinom.

Planiran je i susret delegacija, kojem će prisustvovati ministri i nadležni zvaničnici dvije zemlje.

Dvojica lidera će razgovarati o bilateralnim odnosima, globalnim i regionalnim pitanjima, među kojima je i situacija u Siriji.

Erdogan je prošle sedmice pisao za istaknuti ruski list “Kommersant“, a u članku je govorio o tursko-ruskoj saradnji pogotovo kada je riječ o rješenju sirijske krize i borbi protiv terorizma.

– U 2018. razgovarali 25 puta –

Prema podacima novinara AA, Erdogan i Putin u 2018. su 25 puta razgovarali o aktuelnim temama, među kojima je i situacija u Siriji. Od toga, sedam puta su se sastali licem u lice, a 18 puta razgovarali telefonom.

Dvojica lidera su imali priliku razgovarati i tokom ceremonije obilježavanja 100 godina okončanja Prvog svjetskog rata organizirane u Parizu.

Erdogan i Putin u 2018. šest puta su se sastali na samitu. Prvi put na trilateralnom samitu 4. aprila 2018. u Ankari, zatim 7. septembra na trilateralnom samitu u Teheranu, 26. jula na samitu Brazil-Rusija-Indija-Kina-Južnoafrička Republika (BRICS) u Johannesburgu, 17. septembra na samitu u Sočiju, 27. oktobra na samitu Turska-Rusija-Francuska-Njemačka u Istanbulu i 1. decembra na samitu lidera G20 u Argentini.

– Kupovina odbrambenog sistema S-400 –

Dvojica lidera su u 2018. razgovarali o energetici, a 3. aprila su postavljeni temelji Nuklearne centrale Akkuyu u Mersinu, koja je prvi turski projekt te vrste. Erdogan i Putin ceremoniji su prisustvovali putem videokonferencije.

Prošle godine je ostvaren značajan napredak kada je riječ o kupovini obrambenog sistema S-400 koji je jedan od najznačajnijih vidova saradnje Turske i Rusije u posljednje vrijeme.

Odluka Turske da od Rusije kupi dva odbmrambena sistema S-400 vrijedna 2,5 miliona dolara, kulminirala je potpisivanjem dogovora 29. decembra 2017. godine.

To je dovelo do snažnog protivljenja SAD-a koji je tražio obustavu kupovine.

Putin je 3. aprila 2018. prilikom posjete Turskoj, kazao kako je na sastanku s Erdoganom donesena odluka o skraćivanju roka za isporuku sistema S-400.

I Erdogan je govoreći o S-400 kazao kako je kupovina odluka koju će Turska donijeti te ponovio kako je postignut dogovor s Rusijom.

Susret dvojice predsjednika bit će nastavljen i nakon sutrašnjeg sastanka u Moskvi. U narednom periodu je planiran novi trilateralni samit Turska-Rusija-Iran, kojem će prisustvovati predsjednici ovih zemalja.

Izvor: AA

Komentari