Članovi Predsjedništva BiH u Briselu se sastali s Tuskom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom posjete Briselu u srijedu su se sastali s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića s Tuskom, prethodio je radni doručak s Johannesom Hahnom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Članovi Predsjedništva u utorak su se sastali s Federicom Mogherini, potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Članovi Predsjedništva BiH informirali su Mogherini o političkoj situaciji u BiH i procesu konstituiranja vlasti na svim razinama.

Razgovarano je i o odnosima u regiji te zaključeno da je potrebno otvorena pitanja rješavati pregovorima bez dizanja tenzija. Mogherini je istakla opredijeljenost k EU perspektivi zemlje i naglasila da želi vidjeti trajan napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana k EU do kraja godine.

Izvor: AA

Komentari