Stoltenberg: Rusija se mješa u balkanske zemlje koje žele u NATO

Rusija se pokušava umješati u političke procese i uticati na to da li će se balkanske zemlje priključiti NATO, rekao je u intervjuu Euronewsu generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

“Rusija pokušava da se mješa u političke procese suverenih država. I ja mislim da je to pogrešno“, kazao je Stoltenberg.

„NATO poštuje, mi poštujemo odluku nezavisnih suverenih država bez obzira da li žele ili ne da se priključe NATO“, rekao je u danu kada je novoimenovana Republika Severna Makedonija potpisala pakt koji otvara put zemlji da se pridruži NATO-u.

„U Skoplju smo vidjeli da većina u parlamentu, većina političkih partija želi da se pridruži NATO i to pozdravljamo. Ali u Srbiji, na primer, su jasno stavili do znanja da ne žele da u NATO i mi to poštujemo. Dakle, Rusija treba da poštuje odluke suverenih država.”

Stoltenberg je takođe govorio o povlačenju Vašingtona i Moskve iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF). Sporazumom, za koji SAD optužuju Rusiju za kršenje zakona, zabranjeno je obema zemljama da koriste rakete kratkog i srednjeg dometa.

“Ne želimo novu trku u naoružanju i ono što ćemo uraditi jeste da pokušamo uveriti Rusiju da se vrati u skladu s ugovorom”, rekao je Stoltenberg. “Imaćemo šestomesečni period dok se proces povlačenja ne završi i tokom tog perioda Rusija može da se vrati. Tako da se još uvek može vratiti.”

Stoltenberg je napomenuo da NATO u svetu bez ugovora o INF-u mora osigurati da je u stanju da pruži djelotvornu odbranu.

Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa su 1987. potpisali tadašnji američki predsednik Ronald Reagan i sovjetski lider Mihail Gorbačov. Njime se zabranjuje proizvodnja, testiranje i raspoređivanje kopnenih krstarećih i balističkih raketa sa dometom od 500 do 5.500 km. Odluka Moskve da se povuče usledila je nakon ultimatuma Vašingtona da će se povući iz pakta ako Rusija ne prekine navodne prekršaje.

Izvor: RSE

Komentari