Četvrti put pred državnim ministrima Godišnji nacionalni program

Za sutra, 12. februara, zakazana je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj će se četvri put pred državnim ministrima naći dokument Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa čije bi usvajanje trebalo u konačnici dovesti do aktivacije Akcijskoj plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Za sutra, 12. februara, zakazana je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj će se četvri put pred državnim ministrima naći dokument Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa čije bi usvajanje trebalo u konačnici dovesti do aktivacije Akcijskoj plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Ovaj dokument koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine tri puta je povlačen s dnevnog reda, a to su tražili ministri u Vijeću ministra iz Republike Srpske tvrdeći da se nisu stekli uvjeti za usvajanje tog plana.

Također, pred ministrima je ponovo i Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, a donošenje ove odluke u decembru je prolongirano.

No, iz Ministarstva pravde BiH Feni je rečeno da oni očekuju da će ova kao i Odluka o zatvaranju Jedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora biti sutra usvojene kako bi se moglo krenuti u daljnje aktivnosti za pokretanje državnog zatvora.

Usvajanjem ovih odluka prestali bi s radom upravni i nadzorni odbor, a precizirano je i da se imenuje rukovodstvo na rok od šest mjeseci, ali Ministarstvo pravde počet će kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluka.

Ranije je bilo predviđeno da zatvor bude otvoren 1. januara, ali novi datum početka rada ove institucije bit će preciziran tek nakon što se usvoje ovi neophodni dokumenti.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša ranije je kazao da je, okvirno gledajući, izgradnja zatvora koštala nešto manje od 40 miliona eura, s tim da su gotovo 11 miliona eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna sredstva i sredstva iz budžeta BiH.

U zatvoru bi trebalo biti smješteno do maksimalno 600 pritvorenika i osuđenika, ukoliko bi u jednoj zatvorskoj jedinici bilo više od jedne osobe, a prema planu je u konačnici da će u toj instituciji raditi više od 270 osoba.

Pred ministrima je i Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije kojim se vrši  usklađivanje bh. zakonodavstva iz ove oblasti sa novom Uredbom Evropske unije.

Kako je za Fenu potvrdio pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Vlatko Drmić, Nacrt zakona regulira oblast elektroničkog potpisa, elektroničkog pečata, vremenskog žiga i usluge elektroničke preporučene dostave u pravnom prometu, kao i sisteme elektroničke identifikacije.

– Također, njime se definiraju i uvjeti za međusobno priznavanje elektronske identifikacije drugih država sukladno propisima EU. Bez sigurne infrastrukture i jasne pravne postavke u ovoj oblasti, nezamislivo je očekivati pokretanje e-servisa za građane i biznis sektor u BiH – dodao je Drmić.

Pred ministrima je, također, Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kao i Informacija o stepenu realizacije reformskih mjera u vezi s pismom komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hahna.

Izvor: Fena/Foto: AA

Komentari