Celik: Francuska se mora suočiti sa svojom prošlošću

Glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je istakao kako se njegova zemlja oštro protivi proizvoljnim hapšenjima Ujgurskih Turaka u Kini.

Glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je izjavio da je Turska uz Venecuelu i njen narod, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi smo uz narod Venecuele, poštujemo Ustav Venecuele i njihove izabrane predstavnike. Uvreda je imenovati nekoga za privremenog šefa države”, kazao je Celik novinarima u Ankari nakon sastanka Izvršnog odbora AK Partije.

Dotakao se i pitanja uspostave sigurne zone na sjeveru susjedne Sirije.

“Ne može se kazati da su konstruktivni razgovori s Trumpom prošireni na niži nivo (u vezi s pitanjem sigurne zone u Siriji)”, rekao je Celik.

Istakao je i kako se njegova zemlja oštro protivi proizvoljnim hapšenjima Ujgurskih Turaka u Kini.

“Proizvoljna hapšenja Ujgurskih Turaka ne mogu se ni na koji način smatrati legitimnima”, kazao je Celik.

Osudio je i nedavnu izjavu predsjednika Francuske Emannuela Macrona o obilježavanju 24. aprila kao dana koji se povezuje sa stradanjem Armena 1915. godine.

“Potrebno je da se Francuska suoči sa svojom prošlošću. Posebno je potrebno da se u pravnom smislu suoči s radnjama kojima su kršena ljudska prava te ubistvima u koja su umiješane francuske vlasti, od Kameruna do Alžira”, rekao je Celik.

Na kraju se dotako i istrage Ujedinjenih naroda o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Pridajemo značaj istrazi o Khashoggiju, koju vodi UN”, kazao je Celik.

AA

Komentari