Zašto bi Zapadni Balkan trebalo da riješi “goruća pitanja” prije izbora novog Evropskog parlamenta i Evropske komisije?

Novi izveštaj Evropske komisije o napretku Zapadnog Balkana u evrointegracijama će verovatno biti objavljen krajem maja a ne, kao što je uobičajeno, u aprilu, a kako pitanje proširenja EU ne bi podsticalo populističko raspoloženje pred izbore, kaže šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove (SWP) Dušan Reljić.

Nakon izbora u maju, desnica će u Evropskom parlamentu biti jača, jer je u EU zavladao strah što životni standard ne raste u skladu sa očekivanjima, zbog čega biračima migracije više nisu u prvom planu:

‘Mislim da niko ne strepi od nekih velikih promjena, zato što će partije sredine opstati, ali će narasti i partije desnice. I onda će rasprave biti glasnije, brutalnije, možda sa više populizma i to će se sve u krajnjem ishodu nepovoljno uticati na one zemlje koje teže da se pridruže. Zato što će pitanje proširenja veoma koristiti partije desnice.’

Zašto bi Zapadni Balkan trebalo da riješi “goruća pitanja” prije izbora novog Evropskog parlamenta i Evropske komisije?

Evropska komisija će nakon majskih izbora morati da obnovi kredibilnost evropske agende za proširenje i uspostavi novi, iskreni angažman na Zapadnom Balkanu, smatra Erwan Fouéré iz briselskog Centra za studije evropskih politika (CEPS).

‘Ono po čemu se razlikuju evropske članice je brzina tog procesa. Na primjer, francuski predsjednik, posebno nakon problema uzrokovanih Brexitom, smatra da se EU mora više baviti “produbljivanjem” integracija prije nego što prihvati nove članice.

Puno toga će zavisiti od ishoda izbora za evropski Parlament i koliko će podrške dobiti populističke partije. Jer, mnoge od njih pokušavaju da izjednače pitanja migracija i proširenja, što je veoma toksična rasprava. Zato smatram da je ključno pitanje hoće li evropski lideri imati dovoljno hrabrosti da nakon izbora ostanu posvećeni integraciji Zapadnog Balkana i učine sve da je ubrzaju.’

RSE

 

Komentari