Beč izbjeglicama omogućava pristup tržištu rada

Projekt težak 6 miliona eura na tržište rada vraća i nastavnike te doktore i medicinske sestre

U sklopu projekta „CORE – integracija u fokusu” koji je pokrenut u novembru 2016. godine socijalne i privredne institucije Grada Beča nastoje izbjeglicama i azilantima pomoći da se što prije osamostale i stanu na vlastite noge. Ukupni budžet trgodišnjeg projekta iznosi 6 miliona eura, pri čemu 80 % sredstava dolazi iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Evropska komisija odabrala je u jesen 2016. između 378 pristiglih projekata18 najboljih kojima su dodijeljena sredstva.

Neka od najzanimljivijih težišta CORE-a su osposobljavanje azilanata sa učiteljskom ili nastavničkom obrazovanjem za tržite rada. Nakon pohađanja specijalnog kursa i polaganja certifikata nastavnici će imati pravo držanja nastave u Austrijskim školama. Riječ je o jedinstvenom programu u cijeloj Evropi koju su 2018. godini pohađala 23 učesnika.

Zanimljive su i radionice Privredne agencije Grada Beča koje izbjeglicama i azilantima pomažu prilikom dokazivanja kvalifikacija stečenih u domovini. Posebno su potiču deficitarna zanimanja kao što su stolar, pekar, slastičar te zanimanja iz gastronomskog i IT sektora.

Projekt osim toga obuhvata i takozvane peer monitoring programe u okviru kojih osobe koje su i same prošle izbjegličko iskustvo zainteresiranima na maternjem jeziku nude savjetodavne usluge vezane uz bečko tržište rada, priznavanje diploma stečenih u zemlji porijekla te nastavak školovanja u Austriji.

Posebno valja istaknuti i “peer monitoring” program koji se odnosi na zdravlje žena tj. prvenstveno trudnica i mladih majki. Žene koje su u svojim domovinama bile ginekologinje, pedijatrice i medicinske sestre nakon pohađanja kursa njemačkog jezika postaju savjetnice koje pomažu prilikom rješavanja problema vezanih upravo za ovu skupinu, saopćio je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Inreformator.ba

 

 

Komentari