Originalni kostur plateosaura u Prirodnjačkom muzeju u Beču

Najnoviji dodatak vrijednoj geološko-paleontološkoj zbirci bečkog muzeja

Prirodnjački muzej u Beču je jedan od najpoznatijih na svijetu. Godišnje ga posjeti preko pola miliona ljudi. 130 godina stari muzej ima 30 miliona izložbenih primjeraka među kojima je i 29.500 godina stari kip Venere iz Willendorfa. Između ostalog u muzeju se nalazi i najveća i najstarija zbirka meteorita.

Bečki muzej je poznat i po svojoj geološko-paleontološkoj zbirci koja broji 3,5 miliona fosilnih primjeraka. Među njima su i replike kostura velikih dinosaura poput iguanodona, alosaura i pteranodona. Interaktivne postavke i kompjuterske animacije vjerno prikazuju život dinosaura ali i udar asteroida koji je prouzrokovao njihovo izumiranje.

Najnoviji je dodatak vrijednoj geološko-paleontološkoj zbirci bečkog muzeja originalni kostur plateosaura iz švicarske pokrajine Frick. Muzej dinosaura “Frick” bečkom je muzeju u vidu trajne posudbe poklonio 210 miliona godina stare kosti plateosaura iz trijasa. Ovaj je šest metara dugački dinosaur bio jedan od najvećih i najsnažnijih svoga doba. Živio je u krdu i kretao se na četiri noge ali se mogao uspraviti i na zadnje dvije kako bi dohvatio lišće s drveća. Trijas je bio period suhe i tople klime te su izvori vode bili od životne važnosti za dinosaure. U potrazi za vodom zapinjali bi u mulju oko izvora. Njihove bi kosti raznijele manje vrste dinosaura, pa je stoga većina pronađenih kostura nepotpuna. I od bečkog je primjerka očuvano samo 80 posto.

Pred znanstvenicima bečkog Prirodnjačkog muzeja zahtjevan je postupak pripreme kostura za izlaganje. U saradnji s kolegama iz paleontološkog instituta Univerziteta u Beču kosti će očistiti, a dijelove koji nedostaju nadomjestiti. Kroz godinu bi dana novi “stanovnik” muzeja trebao biti spreman za izlaganje.

Slikovni rezultat za Originalni kostur plateosaura u Prirodnjačkom muzeju u Beču

Inreformator.ba

 

Komentari