Cavusoglu: Podrška Evropske unije Sisiju je dvolična

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu kazao je da su prisustvo svih lidera Evropske unije (EU) i podrška s predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu al-Sisiju dvolični, javlja Anadolu Agency (AA)

Cavusoglu je nakon sastanka u Ankari odgovarao na pitanja novinara, između ostalog, o povlačenju američkih snaga iz Sirije i razgovorima koji se odvijaju između Turske i SAD-a.

Turski ministar je podsjetio kako su se zajedničke radne grupe nakon odluke o povlačenju snaga sastale u Washingtonu. Istakao je kako je tada donesena odluka o formiranju radne grupe za koordinaciju.

Istakao je i kako su se nakon odluke o povlačenju SAD-a iz Sirije pojavili različiti stavovi.

“To zapravo pokazuje da SAD nema u potpunosti definisanu strategiju. Željeli smo im pomoći u tome. Odnosno da zajedno koordiniramo i oni su imali isto mišljenje. Ali i naši stavovi moraju biti isti. Bilo o sigurnoj zoni, bilo o drugim pitanjima. Radna grupa se i formira u tom cilju. Na sastanku koji će ovdje biti održan dvije strane će razmijeniti mišljenja o tome šta zajednički mogu uraditi”, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je podsjetio kako je o samitu Evropska unija – Arapska liga, čiji je domaćin predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi, govorio i jučer u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) u Ženevi.

Kazao je da žele Evropu daleku od dvostrukih standarda i da je jedan od rijetkih ministara koji se zalažu za to.

Smatra kako je Evropa došla do najviše tačke kada je riječ o dvoličnosti i dvostrukim standardima.

“S jedne strane su, nakon pokušaja puča, stalno govorili, raspravljali i prijetili šta će učiniti ako Turska uvede smrtnu kaznu, ali su svi evropski lideri, u danima kada je pogubljeno devet mladih ljudi, otišli i pružili podršku Sisiju, što je slika onog o čemu mi govorimo”, kazao je Cavusoglu.

Smatra kako je riječ o dvostrukim standardima i dvoličnosti.

“Za ove zemlje nije ostalo istinskih vrijednosti. Uvijek govorimo o zajedničkim vrijednostima. Nažalost, rasizam, ksenofobija, islamofobija i ekstremizam u Evropi zatrovali su evropske vrijednosti”, rekao je Cavusoglu.

On smatra da je, gledajući lidere određenih zemalja, moguće vidjeti samo interese, bez vrijednosti.

“Mi govorimo o Evropi koja zaboravlja vrijednosti kada ima interes. Mi zbog tog negodujemo i slika u Egiptu je pokazatelj toga”, smatra Cavusoglu.

Upitan je i za odbrambene sisteme S-400 koji će Turska kupiti od Rusije.

“To je završena priča, sve je završeno. Republika Turska nikad nije pogazila datu riječ. To je naš princip i van sporazuma”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: AA

Komentari