Pohlepa, karijera i politika

Tokom nedavnih previranja na domaćoj političkoj sceni, kojima  nije ravan nijedan reality show, najčešće su se koristile riječi poput trgovina, prijevara, reketarenje, manipulacija, podmićivanje i slične. Svi se ti navedeni pojmovi mogu zaokružiti i, makar esencijalno, prožeti u jedan puno dublji i ozbiljniji – pohlepa. A pohlepa je opasna, štaviše, pogubna za pojedinca i za društvo u cjelini.

„Naša riječ ‘pohlepa’ najbolje odgovara grčkom izrazu pleoneksia koji u LXX i u NZ označuje žeđ za sve većim posjedovanjem, uz bezobriznost prema drugima, pa čak i na njihovu štetu. Pohlepa se široko poklapa s požudom, s izopačenom željom, ali kao da naglašava neka njezina obilježja: to je žestoka i gotovo luđačka požuda.

Pohlepa je temeljno zlo i izvor svakog drugog problema ili sukoba, jer pohlepan čovjek sam za sebe hoće uživati i uzimati ono što mu ne pripada. U svojoj pohlepi ne obazire se ni na bližnjeg svog, na ugrožene i bolesne. Izopačeni pohlepom su na mnogim bitnim pozicijama i nemilosrdno  gaze sve što im smeta u tom “pohodu” za novcem, uticajem i posjedovanjem.

Pohlepa je zaista izuzetno teško zlo za društvo. Nedostojna je bilo koga tko bi se htio zvati  čovjekom općenito.  A kad pohlepi za novcem dodamo još i pohlepu za statusom i moći, prisvajanjem tuđih zasluga i dobara… dobit ćemo prilično precizan opis temeljne karakterne osobine prepoznatljivog  karijeriste u politici ili biznisu u našem društvu .

Inreformator

Komentari