Poslanici Narodne skupštine RS-a sutra o Prijedlogu zakona o igrama na sreću

Razmatranjem Prijedloga zakona o igrama na sreću, po hitnom postupku, sutra će u Banjoj Luci biti nastavljena 3. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Zakon je, nakon što je na inicijativu Vlade naknadno uvršten u dnevni red ovog zasjedanja, izazvao burnu raspravu i oprečne stavove opozicije i predstavnika vlasti u prvom dijelu sjednice.

Iz SDS-a i PDP-a su tražili da se povuče iz procedure i predloži u redovnoj proceduri.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Staninić tvrdio je da se zakonom, kako je naveo, pogoduje određenim tajkunima iz vladajuće elite da ubiru poreze građana RS-a.

Entitetski premijer Radovan Višković je odgovorio da su protiv novog zakona, koji će, navodi, povećati prihode u budžetu, određeni lobiji koji stoje iza priređivača igara na sreću.

Cilj zakona je, kako je istaknuto, jačanje uloge „Lutrije RS“, koja je u vlasništvu tog entiteta, dok iz Asocijacije legalnih priređivači igara na sreću tvrde da se njima oduzimaju elektronske igre na sreću, što će dovesti do zatvaranja uplatnih mjesta, otpuštanja radnika, manje prihoda…

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji te izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, oba po hitnom postupku.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o Gradu Gradiška te izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, kao i Nacrtu zakona o likvidacionom postupku.

Bit će razmatran i Specijalni izvještaj Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, kao i Informacija o obavezama koje za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2018. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije.

Izvor: Fena/Foto: AA

Komentari