Mašović o članstvu u EU i NATO-u razgovarao s ambasadorom Ericom Nelsonom

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je danas u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica G. Nelsona

General Mašović je ambasadora Nelsona informirao o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Između ostalog, prezentovani su mu rezultati OS BiH u oblasti deminiranja, rješavanja viškova naoružanja i municije, obuke te učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru u svijetu. Istaknuta je važnost razvojnog budžeta, koji će omogućiti modernizaciju, te unapređenje kapaciteta i sposobnosti OS BiH.

Ambasador Nelson izrazio je snažnu podršku Vlade i Ambasade SAD-a Oružanim snagama BiH i daljnim aktivnostima na putu ka članstvu u EU i NATO.

Iznoseći utiske, Nelson je još jednom podsjetio na značaj OS BiH kao jedne od najintegrativnijih cjelina u bh. društvu, naglasivši da su prepoznate kao jedna od najvažnijih institucija u BiH, izražavajući zadovoljstvo nastavkom uspješne saradnje u budućnosti.

Susretu su prisustvovali i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto, politički savjetnik u Ambasadi SAD u BiH Carrie Giardino, a uime OS BiH zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako i glavni narednik OS BiH Mario Bagarić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Izvor:  Fena

Komentari