U Srbiji zabrana letova Boinga 737-8 MAX i 737-9 MAX

Avionima Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX zabranjeni su poletanje i sletanje u Srbiji i preletanje vazdušnog prostora zemlje, saopštio je večeras Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Imajući u vidu bezbednosnu direktivu Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja – EASA, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije doneo je hitno vazduhoplovno obaveštenje kojim se zabranjuje korišćenje vazduhoplova tipa Boing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za poletanje i sletanje na aerodrome u Srbiji, kao i za prelete u vazdušnom prostoru Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo naveli su i da u registru vazduhoplova u Srbiji nisu upisani pomenuti modeli vazduhoplova.

Zabrana je usledila jer je Srbija, kao i druge evropske zemlje, postupila u skladu sa bezbednosnom direktivom Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja – EASA, posle pada Boingovog aviona u Etiopiji modela Boing 737-8 kada je poginulo 157 putnika i članova posade.

Izvor: AA

Komentari