Osmanović-Sinanoglu: Veliki napredak BiH u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija za BiH Sezin Sinanoglu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U razgovoru je konstatovano da je Bosna i Hercegovina ostvarila veliki napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, da je sustigla države koje su pojedinim oblastima bile znatno ispred nje, te da se ovoj oblasti pristupilo na strateški način i uz dobru koordinaciju i saradnju državnog, entitetskih nivoa vlasti i predstavnika Brčko Distrikta.

Sinanoglu je informisala Osmanovića da se u okviru radne grupe za praćenje provođenja ciljeva priprema “Okvir za ciljeve održivog razvoja” kao i izvještaj koji će biti predstavljen u Ujedinjenim nacijama.

Podsjetila je da se u Bosni i Hercegovini provodi 17 ciljeva održivog razvoja pod okriljem Ujedinjenih nacija, a izrazila je mišljenje da je Bosna i Hercegovina spremna da se uključi u osamnaesti cilj koji podrazumijeva deminiranje.

Osmanović je potvrdio je spremnost Bosne i Hercegovine da se uključi u cilj 18.

“Napravili smo značajne iskorake u uređivanju stanja u ovoj oblasti, usvojena je Strategija deminiranja BiH i postoje dobre pretpostavke za nastavak u tom pravcu”, rekao je Osmanović.

Na sastanku je razgovarano i o projektu “Dijalog za budućnost” koji se provodi pod okriljem Predsjedništva BiH, a trebalo bi da se pređe na novu fazu koja će projekat podići na regionalni nivo. Konstatovano je da se projekat odnosi na obrazovanje, kulturu i mlade, oblasti u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova BiH, te je interes Ministarstva da projekat bude uspješan.

Osmanović i Sinanoglu saradnju Ministarstva civilnih poslova sa agencijama UN-a ocijenili su izuzetno uspješnom i izrazili očekivanje da će se takav trend nastaviti.

Izvor:AA

Komentari