Turska pozvala na zaustavljanje islamofobnog fašističkog terorizma

Turska je u petak, nakon napada na dvije džamije na Novom Zelandu, pozvala svijet da zaustavi islamofobni fašistički terorizam, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Napad na dvije džamije na Novom Zelandu pokazuje tačku koju je dostigla islamofobija, neprijateljstvo prema muslimanima“, poručio je preko Twittera Ibrahim Kalin, savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Njegova izjava uslijedila je nakon napada na dvije džamije u gradu Christchurch u kojima je ubijeno 40, a povrijeđeno više od 20 ljudi, što je potvrdila novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

Kalin je oštro osudio fašistički teroristički napad i zaželio Božiju milost za one koji su ubijeni.

“Ova kukavički čin pokazuje kako antimuslimanska retorika i mržnja dovode do ubilačkih djela. Svijet mora prekinuti šutnju prema islamofobičnoj mržnji. Mnogo puta smo vidjeli da se islamofobična retorika protiv islama i muslimana pretvori u izopačenu i ubilačku ideologiju“, kazao je Kalin.

Fahrettin Altun, direktor za komunikacije predsjednika Turske, također je na Twitteru osudio oružane napade.

“Najsnažnije osuđujem današnji napad u Christchurchu. Moje misli i molitve su sa žrtvama i njihovim najmilijima. Ovo je podsjetnik da podijeljena kuća ne može da izdrži, vrijeme da se ujedinimo protiv svih oblika terorizma“, kazao je Altun.

Ranije je novozelandska policija objavila da su zbog napada na džamije uhapšene četiri osobe.

Izvor: AA

Komentari