Potpredsjednik Turske Oktay na Novom Zelandu: Terorizam nema vjeru, rasu, niti mjesto odakle dolazi

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay pozvao je svijet da okonča upotrebu provokativne retorike nakon dvostrukog terorističkog napada koji se u petak dogodio na Novom Zelandu, javlja Anadolu Agency (AA).

Najmanje 50 vjernika ubijeno je, a desetine su ranjene u terorističkom napadu za vrijeme džuma-namaza u džamijama Al Noor i Linwood u Christchurchu.

Na Novi Zeland je jučer u posjetu doputovala visoka turska delegacija koju predvode potpredsjednik te zemlje Oktay i šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Turska tom posjetom izražava solidarnost sa Novim Zelandom i muslimanima, ali i ukazuje na neophodnost jačanja zajedničke borbe protiv islamofobije i ksenofobije u svijetu.

“Moramo početi koristiti drugačiji jezik. Cijeli svijet mora prestati koristiti provokativnu retoriku“, poručio je Oktay sa Novog Zelanda.

Oktay je naglasio kako terorizam predstavlja globalni problem i kako terorizam nema religiju, rasu, niti specifičnu geografsku odrednicu.

“To bih posebno poručio onima kojima je teško i reći da je ovo počinio terorist. Zamislite kakva bi pomama u svijetu bila da je to oružje bilo u rukama nekog ko nosi muslimansko ime. Terorist je terorist i on nema nikakvu vjeru, rasu, niti zemlju“, poručio je Oktay.

Šef turske diplomacije Cavusoglu je novinarima kazao kako će povodom stravičnog terorističkog napada u petak biti održan vanredni sastanak ministara vanjskih poslova članica Organizacije islamske saradnje (OIC).

“Formirat ćemo komisije koje će implementirati odluke koje usvojimo. Ovaj problem ćemo staviti na dnevni red na svim platformama, uključujući i Ujedinjene nacije. Nećemo tek tako preći preko toga“, poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao kako muslimani na Novom Zelandu i u ostatku svijeta osjećaju veliku nelagodu zbog rastuće islamofobije i rasizma.

Oktay i Cavusoglu su se saastali s nizom novozelandskih zvaničnika, posjetili su ranjenike u bolnicama, kao i džamije u kojima se u petak dogodio najkrvaviji teroristički napad u historiji Novog Zelanda.

Izvor: AA

Komentari