Završio se najduži štrajk u historiji

Hoćete li prekinuti post? – Jedan sudija postavlja ovo pitanje Irom Šarmili svake dvije nedjelje. To je već odavno postao rutinski ritual.

Ona odgovara da neće, i vraća se u bolničku sobu koja joj odavno služi kao stan, ali je na neki način i zatvor. Jer, indijska vlada na štrajk glađu gleda kao na pokušaj samoubistva, koji je do 2015. godine bio kažnjiv – zbog toga se išlo u zatvor.

Irom Šarmila već 16 godina prisilno dobija hranu kroz cjevčicu uvučenu u nozdrvu. Ta cjevčica joj je stalno pričvršćena za nos i postala je simbol njenog otpora.

Njen protest je počeo 5. novembra 2000, nakon što su paravojne jedinice u njenom rodnom gradu Malomu ubile desetoro civila. Kada je u novinama vidjela slike ubijenih civila, bila je toliko potresena da nije mogla da jede – a kasnije to više nije ni htjela. To je bio početak najdužeg dosad poznatog štrajka glađu. Na pitanje odakle joj snaga, ona je jednom odgovorila:

– Moja inspiracija je isključivo moja svijest ljudskog bića.

Štrajk nije djelotvoran

Spolja djeluje slabo, ali je usredsređena na svoj cilj: da se ukine zakon koji indijskoj vojsci dozvoljava nekažnjeno nasilje nad civilima. U saveznoj državi Manipuru, gdje je rođena, još od 1958. godine važi Zakon o primjeni oružane sile u snagama bezbjednosti (AFSPA):

– On vojsci dozvoljava da hapsi osumnjičene pobunjenike, ili čak da ih ubija, a da pri tome protiv vojnika ne može biti pokrenut sudski postupak – objašnjava Aridžit Sen iz indijskog ogranka ogranizacije Amnesti internešnal (AI).

Sjeveroistok Indije je, pored kašmirskog regiona, najnemirniji region u državi. U obje oblasti su vojne operacije zaštićene posebnim zakonima. Na sjeveroistoku se brojne pobunjeničke grupe bore za autonomiju, no, i pored toga, stanje na problematičnim područjima zvanično važi kao “stabilno”. Organizacije za ljudska prava poput AI zalažu se za ukidanje zakona AFSPA. Političari već dugo diskutuju o tome, ali ništa se ne mijenja. Tu ni Šarmilin štrajk glađu još nije pomogao – što bi sada trebalo da se promijeni.

Udaje se i postaje političarka

Juče je Šarmila prekinula svoj post. Taj potez je obrazložila činjenicom da indijska vlada više ne poklanja nikakvu pažnju njenom zahtjevu. Zbog toga ova aktivistkinja mijenja strategiju:

– Sljedeće godine ću se kandidovati na izborima u Manipuru kao nezavisna političarka – saopštila je novinarima. Time je razočarala mnoge druge aktiviste u svojoj zemlji koji je upozoravaju da griješi, a neki joj čak i prijete, govoreći da je popustila i odustala od svog cilja.

Osim toga, i Šarmilini planovi za budućnost su trn u oku nekim lokalnim grupama, jer “gvozdena dama” iz Manipura želi da se uda, i to za jednog aktivistu sa kojim je već godinama u vezi.

– Želim da živim normalan život – rekla je, dodavši da ljubav za nju nije ometajući faktor, već izvor snage. Od sljedeće godine će ona tako da se protiv samovolje vojske u svojoj postojbini bori – političkim sredstvima.

DW

Komentari