Dolaskom Trumpa na čelo SAD-a najveću korist izvukao je Izrael

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump uživa velike simpatije i podršku u Izraelu, veće čak i od onih u vlastitoj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je simpatije i podršku Izraelaca osvojio ponajviše prošlogodišnjim priznanjem Jerusalema za glavni grad Izraela, preseljenjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem te jučerašnjim priznanjem izraelskog suvereniteta na Golanskoj visoravni.

Sve te Trumpove unilateralne odluke su naišle na negodovanje i osude iz međunarodne zajednice, posebno iz Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Iako su izraelski lobisti 2016. godine bili skeptični Trumpovom kandidaturom za 45. predsjednika SAD-a, on se odmah po dolasku na vlast nametnuo kao dugo očekivani izraelski aktivist kojeg u tome podržava i zet i savjetnik Jared Kushner koji ima duboke cionističke veze.

Trump se “odbranio“ i u dvogodišnjem pritisku demokrata koje su ga optuživale za veze s Rusijom u predizbornoj kampanji, a u nedjelju je izrečena i zvanična presuda da nije bilo nikakvih tajnih saradnji te vrste.
Brojni Trumpovi saradnici se utrkuju u borbi za izraelsku podršku i dobre odnose, a u svrhu te utrke olako prelaze preko izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i ubijanja civila u Gazi.

Trumpova administracija je prošle godine prekinula godišnje izdvajanje 65 miliona dolara za Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). U februaru ove godine Trump je prekinuo svaku američku pomoć za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u blokiranoj Gazi, čime je dodatno stekao ugled u Izraelu.

Američki State Department je zatvorio i ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu zbog navodnog neuspjeha u obnovi bliskoistočnih mirovnih pregovora. Palestina je osudila taj američki potez i nazvala ga svojevrsnim proglasom rata.

Trump je prošle godine ispunio još jednu želju Izraela tako što je unilateralno povukao SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnovio sankcije Teheranu.

Izraelska javnost s oduševljenjem je dočekala i antimuslimansku retoriku koju je Trump počeo prakticirati 2016. godine kada je zabranio ulazak u SAD državljanima nekoliko muslimanskih zemalja.

Uporedo s tim, Trump je ojalao veze sa zaljevskim zemljama, a sve u korist strategije izraelske vlade o izgradnji proizraelskog bloka u toj regiji.

Ohrabren Trumpovim političkim diskursom, Izrael više i ne govori o međunarodno podržanom rješavanju bliskoistočne krize na bazi osnivanja dvije nezavisne i suverene države.

Izvor: AA

Komentari