Khashoggi planirao napisati knjigu o novoj Saudijskoj Arabiji inspirisanom američkim sistemom

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, pripremao je knjigu o viziji nove Saudijske Arabije inspirisanom američkim sistemom, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki list navodi da je Khashoggi nekoliko mjeseci prije ubistva radio na knjizi o reformama Saudijske Arabije, koje su poznate kao “otvaranje očiju”.

U kolumni Davida B. Ottowayja navodi se i to da je Khashoggi planirao da se knjiga zove: “SAD za Saudijce” ili “Pojednostavljena Amerika za Saudijce”.

Plan je bio na jednostavan način objasniti američki život saudijskim čitateljima i Arapima općenito. Fokus je trebao biti na školovanju, reformi obrazovanja i kontroli javnih sredstava.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Izvor: AA

Komentari