Zakonom o demobilisanim borcima bit će obuhvaćeno oko 20.000 osoba

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici u Mostaru prihvatila izvještaj Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih branitelja i članova njihovih obitelji, a kako je kazano, zakon bi nakon svih procedura trebao biti u primjeni od 1. oktobra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zakonom je propisano ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su financijska sredstva u iznosu od 50.000.000 KM na godišnjem nivou.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević je iskazao zadovoljstvo radom svih članova grupe koji su dali doprinos u izradi teksta za prijedlog zakona.

„Naša zadaća kao federalnog Ministarstva za pitanja boraca je da taj tekst pošaljemo na davanje mišljenja, prije svega, Uredu za zakonodavstvo, Ministarstvu pravde i Ministarstvu financija i u svih 10 kantonalnih skupština“, pojasnio je Bukvarević objasnivši kako je boračko-invalidska zaštita zajednička nadležnost Federacije BiH i kantona.

Posebno je naglasio kako je u suradnji s federalnim Ministarsvom financija BiH i usuglašena realizacija ovog zakona.

„Potrebno je obezbijediti na godišnjem nivou dodatnih 50 miliona konvertibilnih maraka za realizaciju egzistencijalne naknade za demobilisane branioce, one koji imaju 57 godina i više, a nemaju ni platu ni penziju ni druga primanja. To opredjeljenje je išlo ka tome da 20 hiljada demobilisanih branilaca koji se nalaze u tom stanju da su ih sustigle godine, a da nemaju dovoljno radnog staža i da ne mogu ostvariti pravo na penziju, da u ovom zakonu nađemo prostora. To je naša trajna obaveza i zadaća“, istaknuo je Bukvarević, podsjetivši na težak položaj boraca.

Od prava, kojih je 16 u ovom tekstu, posebno je izdvojio pravo na zdravstveno osiguranje za sve branitelje i članove njihovih obitelji, prednost u zapošljavanju, egzistencijalna naknada, pravo na besplatnu pravnu pomoć…

Također je usuglašen i zahtjev bivših boraca Armije RBiH i HVO-a u vezi sa registrom korisnika boračkih naknada.

„U tom članku je naloženo federalnim Ministarstvu za pitanje boraca da u roku od 60 dana uspostavljeni registar objavi na svojoj stranici“, kaže Bukvarević.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže federalno Ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu, ukoliko bude usvojen, moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Izvor: AA

Komentari