SAD pozvale na hitnu obustavu sukoba u Tripoliju

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je sve strane na hitnu obustavu vojnih operacija u glavnom gradu Libije Tripoliju, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef State Departmenta Pompeo je u pisano saopćenju naveo kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute zbog oružanih sukoba oko Tripolija.

“Ne postoji vojno rješenje krize u Libiji. Samo političko rješenje može ujediniti Libiju i osigurati mir i prosperitet. Jasno smo kazali da se protivimo napadu snaga Khalife Haftara na Tripoli i pozivamo na hitnu obustavu sukoba“, poručio je Pompeo.

I vlasti Republike Turske su izrazile duboku zabrinutost i pozvale na prekid sukoba u Tripoliju.

“Vojni sukobi i operacije ugrožavaju civilno stanovništvo i dovode do nove krize, ali ujedno i blokiraju političke procese koji se vode pod okriljem Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je u četvrtak snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije koji je pod kontrolom Vlade nacionalnog konsenzusa koju podržavaju i Ujedinjene nacije.

Glasnogovornik libijskog Ministarstva zdravstva u Tripoliju Emin Muhammad al-Hashimi za AA je kazao da je u sukobima poginula najmanje 21, a ranjeno 27 osoba, među kojima je i više civila.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, odnosno Al Baidi, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage. Haftar je na čelu struktura u Tobruku.

Izvor: AA

Komentari