EU pozvala na smanjenje tenzija i obnovu pregovora u Libiji

Visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini pozvala je na smanjenje tenzija u Libiji i vraćanje strana za pregovarački stol, javlja Anadolu Agency (AA).

U Luksemburgu se danas održava sjednica Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije, a pred početak sjednice novinarima se obratila komesarka Mogherini i komentirala eskalaciju sukoba u Libiji.

Ona je upozorila na zabrinjavajuće sigurnosne rizike po civile u glavnom libijskom gradu Tripoliju.

“Libijski lideri trebaju izbjegavati poteze koji vode u dalju eskalaciju tenzija i trebaju se vratiti za pregovarački stol“, poručila je Mogherini.

Sinoć je i američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao sve strane na hitnu obustavu vojnih operacija u glavnom gradu Libije Tripoliju.

“Ne postoji vojno rješenje krize u Libiji. Samo političko rješenje može ujediniti Libiju i osigurati mir i prosperitet. Jasno smo kazali da se protivimo napadu snaga Khalife Haftara na Tripoli i pozivamo na hitnu obustavu sukoba“, poručio je Pompeo.

I vlasti Republike Turske su izrazile duboku zabrinutost i pozvale na prekid sukoba u Tripoliju.

“Vojni sukobi i operacije ugrožavaju civilno stanovništvo i dovode do nove krize, ali ujedno i blokiraju političke procese koji se vode pod okriljem Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je u četvrtak snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije koji je pod kontrolom Vlade nacionalnog konsenzusa koju podržavaju i Ujedinjene nacije.

Snage odane libijskoj Vladi nacionalnog konsenzusa su pokrenule operaciju za odbranu Triplija i izvele zračne napade na uporišta Haftarovih snaga.

Glasnogovornik libijskog Ministarstva zdravstva u Tripoliju Emin Muhammad al-Hashimi za AA je kazao da je u sukobima poginula najmanje 21, a ranjeno 27 osoba, među kojima je i više civila.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, odnosno Al Baidi, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage. Haftar je na čelu struktura u Tobruku.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelnih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva s ciljem prevazilaženja krize.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to nije u potpunosti implementirano pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Izvor: AA

Komentari