Rumunija snažno podržava evropski put BiH

– Zvizdić se zahvalio premijerki Rumunije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, što je među prioritete svog predsjedavanja stavila proširenje EU i što drži Zapadni Balkan na evropskoj agendi
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH- razgovarao je u Dubrovniku, na marginama 8. samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, s Vioricom Dancila, premijerkom Rumunije o evropskom putu BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Vijeća ministara navode da se Zvizdić zahvalio premijerki Rumunije, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, što je među prioritete svog predsjedavanja stavila proširenje EU i što drži Zapadni Balkan na evropskoj agendi.

On je informisao premijerku da je, okončanjem procesa odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije, BiH ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata. Istakao je da bi što skorije dobivanje kandidatskog statusa kreiralo jednu novu dinamiku odnosa između BiH i EU, te imalo pozitivan efekat na političke procese u BiH i regiji.

Dancila je rekla da njena zemlja snažno podržava proširenje Evropske unije i izrazila punu podršku Rumunije euroatlantskim integracija BiH.

Razgovarano je i o unapređenju ekonomske saradnje. Sagovornici su se složili da su multilateralne inicijative poput “Jedan pojas – Jedan put” dobra osnova za zajedničke projekte i nastup na trećim tržištima.

Izvor: AA

Komentari