Arapska liga podržala poteze Vojnog vijeća koje je preuzelo vlast u Sudanu

Rukovodstvo Arapske lige sinoć je podržalo Vojno vijeće koje vodi proces tranzicije nakon prošlosedmičnog svrgavanja sudanskog predsjednika Omara al-Bashira s vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Arapska liga je u pisanom saopćenju pozdravila poteze i napore čelnika sudanskog Vojnog vijeća generala Abdelfattaha Burhana.

Iz Arapske lige također je upućen apel međunarodnoj zajednici da podrži sve napore u pravcu očuvanja mira i stabilnosti u Sudanu.

Organizacija islamske saradnje (OIC) jučer je pozvala sve strane na uspostavu dijaloga i mirno prevazilaženje krize u Sudanu.

“Pozivamo sve strane u Sudanu da pokrenu konstruktivni dijalog s ciljem očuvanja mira i ispunjavanja zahtjeva naroda za mirnu tranziciju vlasti”, navodi se u saopćenju najveće muslimanske organizacije.

Sudanska vojska u četvrtak je, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Omara al-Bashara, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je također osnovala Vojno vijeće koje će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Na čelo vijeća prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Avf koji je dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdelfattah Burhan.

Opozicija je Vojnom vijeću dostavila listu od sedam zahtjeva i traži uspostavu civilne vlasti u toj zemlji. Najavljen je nastavak masovnih protesta sve do ispunjenja zahtjeva.

Izvor: AA

Komentari