Beč ima stogodišnju tradiciju gradnje socijalnih stanova

Danas skoro pola miliona stanovnika Beča živi u opštinskim stanovima

Grad Beč ove godine obilježava 100. godina od početka gradske i socijalne stanogradnje. U proljeće 1919. godine počeli su građevinski radovi na izgradnji kompleksa “Metzleinstaler Hof ” koji se smatra prvom tipičnom opštinskom stanogradnjom u posljeratnom Beču. Od tada se stanogradnja u Beču konstantno razvijala i to uz naglašeni socijalni karakter koji je mnogim generacijama Bečlija omogućio cjenovno prihvatljivo stanovanje. Danas se bečki model gradske i socijalne stanogradnje smatra jedinstvenim i jednim od najuspešnijih koncepata stambenog zbrinjavanja u svijetu.

Prema riječima Kathrin Gaal, članice gradske vlade Beča zadužene za stanovanje, jubilej 100 godina stanogradnje u Beču jeste mnogo više od historijskog datuma. Jubilej označava posvećenost i opredjeljenost priuštivom stanovanju i kvalitetnom životu, ističe Gaal i napominje da danas skoro pola miliona stanovnika Beča živi u opštinskim stanovima. Ukoliko se njima pridodaju i Bečlije koje žive u programima podsticajnog stanovanja onda se dolazi do skoro dvije trećine stanovnika austrijske prijestonice koji žive u zgradama povezanim na nekin način sa socijalnom stanogradnjom.

Godina jubileja nazvana “100 godina gradske stanogradnje” biće obilježena brojnim manifestacijama. Zvanični početak proslave bit će 9. maja upravo u kompleksu “Metzleinstaler Hof”. Osim toga planiran je i koncert Bečkog simfonijskog orkestra pod otvorenim nebom u jednom od gradskih stambenih kompleksa. Zainteresovani će biti u mogućnosti i da učestvuju u stručnim vođenjima kroz historijat bečke stanogradnje, a takođe će se organizovati i autobuska razgledanja najznačajnijih opštinskih stambenih kompleksa.

Inreformator.ba

 

 

Komentari