Obilježena 27. godišnjica Armije RBiH: BiH se odbranila zahvaljujući armiji koja je nastala iz naroda

 U kasarni i na aerodromu “Dubrave“ u Živinicama održana je centralna svečanost, povodom obilježavanja 27. godišnjice Armije Rebublike Bosne i Hercegovine i 14. godišnjice formiranja 2. Pješadijskog (Rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju Armije Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji obilježavanja ovih značajnih godišnjica prisustvovali su brojni visoki dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, gradova i općina, te međunarodnih vojnih organizacija i boračkih asocijacija.

“Armija Bosne i Hercegovine jedina je legalna vojna sila Republike Bosne i Hercegovine, koja je u nemogućim uvjetima branila i jedina odbranila državu Bosnu i Hercegovinu. To je velika razlika u odnosu na sve ostale, koje su dolazile u Bosnu i Hercegovinu i pokušavale da je unište”, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Naglasio je da je to bila jedina legalna vojna sila, legalne i legitimne vlade RBiH, međunarodno priznate države.

“Armija RBiH je nastala iz naroda, u historijskom trenutku koji je bio najteži u historiji Bosne i Hercegovine, kada su brojne sile pokušavale da je unište. Nastala je iz naroda, od ljudi koji vole ovu zemlju i odbranila je ovu zemlju i omogućila zaključivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Danas se posebno sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj mi danas živimo, a to su šehidi, poginuli pripadnici ARBiH, ratni vojni invalidi i demobilisani borci”, naglasio je Džaferović.

Kako je rekao, njegova poruka retrogradnim snagama, koje bi i danas u miru da realizuju ono što nisu mogli u ratu, je da se toga okanu.

“BiH je opstala i odbranila se u mnogo težim uvjetima, u situaciji kada su oni koji su atakovali na BiH bili mnogo snažniji. Danas je BiH mnogo snažnija, a oni koji su od ‘92. do 95. atakovali na nju, mnogo slabiji i neka dobro paze na svoje izjave“ poručio je Džaferović.

Ukoliko nastave da govore protiv Bosne i Hercegovine, naglasio je, samo će dovesti u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i entitete, ali ne i Bosnu i Hercegovinu, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma.

Kako je kazao, vrijeme je da se u BiH uspostavi konstruktivna politička atmosfera, čiji je cilj BiH kao članica EU i NATO-a.

 Izvor: AA

Komentari