Trump uložio veto na odluku Predstavničkog doma Kongresa o Jemenu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump stavio je veto na rezoluciju Predstavničkog doma američkog Kongresa o obustavi pomoći prosaudijskoj koaliciji u vojnim operacijama u Jemenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Bijele kuće je saopćeno da je Trump potpisao odluku o stavljanju veta na rezoluciju donjeg doma Kongresa i poslao je Senatu.

“Ovaj nacrt rezolucije je nepotreban i opasan pokušaj podrivanja mojih ustavnih autoriteta. To ugrožava živote američkih građana i vojnika. Ova rezolucija bi nanijela i veliku štetu američkoj vanjskoj politici“, naveo je Trump u pismu Senatu.

Trump tvrdi da je američko prisustvo u Jemenu potrebno zbog borbe protiv Al Kaide, a da SAD nije stao na stranu bilo koje sukobljene strane u jemenskom ratu.

Ističući kako američki vojnici nisu u sastavu koalicije koju u operacijama u Jemenu predvodi Saudijska Arabija, Trump je naveo kako SAD ima opravdane razloge da podržava zvanični Rijad.

To je drugi put da Trump koristi predsjedničko pravo stavljanja veta na odluke donjeg doma Kongresa. Prvi put je to učinio na odluku o odustajanju od ideje izgradnje zida na granici s Meksikom.

Izvor: AA

Komentari