Pahor na SBF-u: Vrijeme je da EU Zapadni Balkan gleda kao geopolitičko pitanje

Politika proširenja Evropske unije (EU) u nekoliko narednih godina treba biti fleksibilnija, više politička, a manje tehnička, poručio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u ovodnom obraćanju na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF), koja se ove godine održava jubilarni deseti put i koja je okupila vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji jugoistočne Evrope Sarajevo Business Forumu 2019 koji se održava od 17. do 19. aprila, Pahor je rekao da je vrijeme za Evropsku komisiju i EU da Zapadni Balkan gledaju kao geopolitičko pitanje.

“BiH želim sigurnu i uspješnu budućnost”, rekao je Pahor podsjećajući da je juče govorio o toj budućnosti sa članovima Predsjedništva BiH.

Zahvalio se na iskrenom razgovoru o važnom pitanju kao što je pristupanje EU.

“Vjerujem da je ta bezbjedna i uspješna budućnost usko povezana sa pristupanjem EU. Isto vjerujem da EU treba vidjeti te stvari i ponašati se na takav način. Ono što sam rekao jučer i ono što danas govorim jeste da politika proširenja EU u nekoliko narednih godina treba biti fleksibilnija, više politička, a manje tehnička”, istakao je Pahor.

Mišljenja je da je pošteno pitanje koje treba postaviti i njemu i sebi to da li postoji konsenzus između 28 članica o tome.

“Ne, ne postoji ali po mom mišljenju trebao bi postojati. Kada bude formirana nova Evropska komisija, nakon izbora, jedno od najvažnijih pitanja, ali ne jedino, koje će biti na stolu te komisije bit će pitanje brzine procesa proširenja. Politika proširenja treba biti fleksibilnija. Politički govoreći, želim reći da je sada vrijeme za Evropsku komisiju i EU da Zapadni Balkan gledaju kao geopolitičko pitanje i proširenje za ovo područje kao geopolitičku temu”, poručio je Pahor.

Kako je rekao učinit će sve da na sljedećem samitu lidera procesa Brdo-Brijuni donesu deklaraciju kojom će apelovati na novu Evropsku komisiju da proces proširenja, koji uključuje Zapadni Balkan, posmatraju kao geopolitičko pitanje.

“Kao vrlo važno političko pitanje koje bi donijelo neku vrstu sigurnosti ovog dijelu jugoistočne Evrope. Odlaganje tog procesa proširenja bi ugrozilo i konačno sigurnost u ovom dijelu Evrope. Sada je na zemljama Zapadnog Balkana da ubrzaju proces reformi”, naglasio je Pahor.

Kako je kazao, ako zanemarimo proces proširenja na Zapadni Balkan, “stare nacionalističke političke sile će izroniti, pokušat će mijenjati granice po etničkim principima i to će ugroziti sigurnost ovog dijela Evrope i sigurnost cijele Evrope”.

“Na vladama je zemalja u regiji da odrade svoj posao i to da ga odrade brzo, a na Briselu je, Komisiji i cijeloj EU da ubrzaju proces proširenja na Zapadni Balkan”, dodao je Pahor.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na Forumu će govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Fuat Oktay, potpredsjednik Republike Turske, Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Na konferenciji će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope, a na kojoj će svoja ekspertna mišljenja podijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Mohd Redzuan bin Md Yusof, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Sven Petke, direktor fondacije “Konrad Adenauer”, Gjergj Murra, izvršni direktor Fondacije Western Balkans, kao i mnogi drugi predstavnici poslovne i političke scene iz svijeta i regiona.

Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja o kojem će uvodnu poruku dati Adnan Chilwan, direktor Dubai Islamic Bank Group (DIB). Potom će na panelu o ovoj temi govoriti Oussama Kaissi, generalni direktor Islamske korporacije za osiguranje investicija i izvoza, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke (EIB), te Meliha Muherina, projektna menadžerica Centra za evropsku perspektivu Slovenije.

Tokom trodnevnog Foruma će biti organizovane prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja bit će posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan Foruma bit će upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge, saopćeno je iz BBI Banke.

Globalni komunikacijski partner i ove godine je Anadolu Agency (AA).

Izvor: AA

Komentari