Ponovna izgradnja katedrale Notre Dame moguća zahvaljujući postojećoj 3D kopiji

Požarom devastirana crkva Notre Dame može biti ponovo izgrađena u identičnom izgledu zahvaljujući trodimenzionalnoj kopiji tog simbola Pariza koja je načinjena 2010. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Požar je u velikoj mjeri uništio parišku katedralu Notre Dame na adi na Seini, a stručnjaci su upozorili kako postoji velika mogućnost da je oštećena i glavna konstrukcija i da će obnova objekta podrazumijevati ponovnu izgradnju iz temelja.

Američki list “The Antlantic“ piše kako postoji digitalna 3D kopija na osnovu koje crkva sa UNESCO-ve liste svjetske baštine može biti ponovo izgrađena.

Kopiju je prije devet godina napravio stručnjak za historiju umjetnosti Andrew Tallon, koji je tako prikupio i očuvao više od milijardu parametara na osnovu kojih Notre Dame može ponovo podignuta.
Tallon savremenim laserskim skeniranjem pravi trodimenzionalne modele srednjovjekovnih objekata, a to je sa 50 različitih uglova i do najsitnijih detalja učinio i sa katedralom Notre Dame.

Iako nije ni pretpostavljao da bi to mogao biti vitalni projekt za obnovu pariške ljepotice, Tallon je, uporedo s 3D kopijom, napravio i visokorezolucijske panorame Notre Dame.

Izvor: AA

Komentari