UN oštro osudio napade na civile u Idlibu: Poštujte primirje

Ujedinjeni narodi su oštro osudili posljednje napade na civile u Idlibu u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Najat Rochdi, savjetnica specijalnog izaslanika UN-a za Siriju Geira O. Pedersena, izjavila je u Ženevi da su posebno “alarmantni” napadi na Idlib u posljednje dvije sedmice.

Istakla je da je od kraja aprila ove godine oko 180 hiljada ljudi raseljeno sa svojih ognjišta na sjeverozapadu Sirije.

Naglasila je da je potrebno poštovati primirje koje je postignuto prošle godine, dodajući da se zračni napadi na civile, u kojima se nerijetko koriste i barel bombe, ne mogu opravdati nikakvim principima i motivima.

Istakla je da UN posebno osuđuje napade na škole i zdravstvene ustanove u Idlibu te pozvala sve strane da poštuju međunarodno pravo i ljudska prava.

Na sastanku predstavnika Turske, Rusije i Irana održanom početkom maja 2017. u Kazahstanu, Idlib i okolina proglašeni su zonom deeskalacije sukoba. Nakon režimskih napada koji su kršili proces primirja pokrenut u tim okvirima, Turska i Rusija su postigle dodatni dogovor. Ipak, uprkos Sporazumu iz Sočija potpisanom 17. septembra 2018., režimske snage uz pomoć saveznika nastavljaju napade.

Napadi su intenzivirani tokom 12. sastanka Turske, Rusije i Irana održanom 25. i 26. aprila u Nur-Sultanu (Kazahstan). Napadi su nastavljeni, a podaci Civilne zaštite pokazuju kako je u njima od 25. aprila poginulo najmanje 140 civila, a više od 375 ranjeno.

Izvor: AA

Komentari