Izbori za EP: Najjače političke opcije zabilježile pad, a zeleni ostvarili najveći uspjeh

Lider grčke opozicione partije Nova demokracija Kyriakos Mitsotakis pozvao je grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da zbog poraza na evropskim parlamentarnim izborima hitno podnese ostavku, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Evropske unije jučer su održani izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, a prema preliminarnim rezultatima u Grčkoj je relativnu pobjedu slavila konzervativna Nova demokracija sa osvojenih 32,8 posto glasova.

Vladajuća ljevičarska partija Syriza grčkog premijera Tsiprasa osvojila je 24 posto glasova.

Mandat grčkog premijera ističe u oktobru, a iz Syrize su poručili da ne razmišljaju o ostavci i raspisivanju prijevremenih izbora.

Grčki socijalisti su osvojili 7,8 posto glasova, Komunistička partija 5,6, a radikalna desničarska Zlatna zora dobila je 4,8 posto glasova.

Prve projekcije rezultata jučerašnjih isbora pokazuju da će najjača politička grupacija Evropska narodna stranka ostvarila značajan pad, a partije Zelenih i radikalna desnica zapažen rast broja glasova.

Prema tim procjenama i izlaznim anketama, narodnjaci će i dalje ostati najjača politička opcija u EP-u, ali će imati 173 zastupnika u Evropskom parlamentu u kojem su u proteklom mandatu imali 217 zastupnika.

Socijalisti će pasti za 40 zastupničkih mjesta i morat će se zadovoljiti sa osvojenih 147 mandata.

Zeleni će najvjerovatnije osvojiti 71 zastupničko mjesto, a u prethodnom sazivu su imali 52 zastupnika.

Grupa Evropske nacije i slobode, koja okuplja populističke i krajnje desničarske stranke, bi trebala dobiti 57 zastupničkih mjesta, što je za 20 mjesta više u odnosu na prethodne izbore.

Iako su narodnjaci i ljevica ostvarili zapažen pad u odnosu na prethodne izbore, i u novom sazivu bi proevropske političke grupe trebale dobiti 493 zastupnička mjesta u Evropskom parlamentu koji broji ukupno 751 stolicu.

Izvor: AA

Komentari