Hrvatska: HDZ i SDP izjednačeni nakon prebrojavanja glasova za Europski parlament

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 23,30 sati sinoć prebrojilo 99,25 posto glasova na izborima za Europski parlament u Hrvatskoj, HDZ i SDP osvojili su po 4 mandata u Europskom parlamentu (EP), javlja Anadolu Agency (AA).

Unatoč svim izlaznim anketama i prvim rezultatima DIP-a, pri posljednjem prebrojavanju glasova DIP je utvrdio – još uvijek neslužbeno jer svi glasovi nisu prebrojani – nego kako je broj mandata za Europski parlament dviju najvećih hrvatskih stranaka izjednačen, dok su ostale stranke i liste ostale na istom broju mandata.

Podsjetimo, ranije u nedjelju je objavljeno kako HDZ ima 5, a SDP 4 mandata.

Javnosti se nakon ponoći obratio i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković koji je poručio kako je zadovoljan činjenicom da je izlaznost u Hrvatskoj na trećim po redu izborima za EP do sada najviša i iznosi oko 30 posto od ukupnog biračkoig tijela.

S obzirom da je na prvim izborima izlaznost bila oko 22, na drugim oko 25 posto, 30-postotnu izlaznost Andrej Plenković je ocijenio pozitivnim pomakom u percepciji uloge hrvatskih zastupnika u EP-u za hrvatske državljane.

HDZ je osvojio 22,7, SDP 18,69, Hrvatski suverenisti 8,49, Mislav Kolakušić 7,87 a Živi zid 5,67 posto glasova birača te Amstedramska koalicija s 5,36 posto, što znači da će HDZ i SDP imati po četiri zastupnika, dok će ostali koji su prešli izborni prag od 5 posto imati od 1. srpnja po jednog zastupnika u EP-u.

Službene rezultate izbora sa potpunim podacima DIP će objaviti, očekuje se, tijekom prijepodneva.

Izvor: AA

Komentari