Vijeće ministara BiH o stanju u oblasti migracija

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, nakon što prošle sedmice nije mogla biti održana zbog nedolaska ministara iz hrvatskog naroda, što je uticalo na kvorum za rad i odlučivanje.

 Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je tada, komentirajući neodržavanje sjednice, izjavio novinarima da je stekao uvjerenje da se radi o pokušaju klasičnog blokiranja rada Vijeća ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda oglasio se tada saopćenjem za javnost u kojem je naveo kako očekuje da se sjednice Vijeća sazivaju sukladno zakonu i Poslovniku o radu, te da se na taj način formira i priprema dnevni red.

Dodao je da on nije ministar koji se može spremiti za sjednicu ako mu se dostavi materijal za 72 tačke u roku kraćem od 24 sata i to bez kompletnih mišljenja nadležnih institucija.

U najavi današnje sjednice navedeno je da je, nakon provedenih konsultacija sa zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, za sjednicu predložen dnevni red na kojem je, između ostalog, Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH kao i Prijedlog migracionog profila BiH za 2018. godinu.

Trebala bi biti razmatrana i Informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu „Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo“, te  Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5-C za 2018. godinu.

Među predloženim tačkama dnevnog reda je i Odgovor na pismo komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja.

Izvor: Fena

Komentari