Ženska mukabela poseban dio ramazanske tradicije u Sarajevu

Zvuci melodičnog učenja Kur’ana ženskih glasova koji dopiru iz sarajevske Hadžijske džamije tokom, za muslimane odabranog mjeseca ramazana, vjernike, ali i druge posjetioce bh. prijestolnice odvode do te džamije gdje hafize, žene koje napamet znaju posljednju Božiju objavu, svaki dan u isto vrijeme, poslije podne-namaza, uče mukabelu.

Mukabela je zajedničko učenje Kur'ana tokom ramazana a u prevodu s arapskog znači okupljanje. Svakodnevno se uči po jedan džuz, ili 20 stranica, kako bi se do Bajrama proučio cijeli Kur'an.

Upravo ženska mukabela je dio ramazanske tradicije u Sarajevu. I ove godine u Hadžijskoj džamiji okupljaju se hafize kako bi učile mukabelu.

Jedna od njih je i Ehlimana Godinjak koja je kazala se kako ženska mukabela u Hadžijskoj džamiji učila i u predratnom periodu. Nakon toga je nastupila pauza od nekoliko godina, a potom je, prije 12 godina predloženo da se ponovo uspostavi ženska mukabela, ovog puta hafiska, odnosno da hafize uče napamet, a ideja je opstala i do danas.

“Ove godine nas ima deset. Taj broj se mijenja. Stalno dolaze nove hafize. Ima nas nekoliko koje učimo svih 12 godina i lijepo se družimo i širimo našu ljubav prema Božijoj knjizi. Želimo pokazati kako je učenje Kur’ana nešto što nama uljepšava živote“, rekla je Godinjak.

Dodala je kako tako, uz učenje i druženje provode ramazansko vrijeme.

Prema njenim riječima, ovo je jedinstvena ženska hafiska mukabela u Sarajevu, s tim da još na nekoliko mjesta mukabelu uče mualime i studentice Fakulteta islamskih nauka. Ipak, ženska mukabela u Hadžijskoj džamiji je jedina kojuj uče hafize.

Podsjetila je kako se ženska mukabela održava svakog dana ramazana poslije podne-namaza, a petkom nakon džuma-namaza.

Za žensku hafisku mukabelu u Sarajevu čula je i Madinah Javed (23) iz Škotske, a imala je i priliku prvi put prisustvovati učenju ovakve mukabele.

Javed je kazala da uči Kur’an na raznim manifestacijama u Škotskoj, a Kur’anu je podučavala i djecu.

U posjeti Bosni i Hercegovini boravila je i prošle godine te dodala kako je tu provela divno vrijeme. Imala je priliku posjetiti Sarajevo, Mostar i Srebrenicu.

U Sarajevo je došla i ove godine jer je željela osjetiti duh ramazana ovdje.

“Ramazan u Glasgowu je lijep, ali ovdje možete čuti ezan i osjetiti posebnu povezanost. Moji prijatelji uvijek pričaju o ramazanu u Sarajevu. Koga god da pitate, reći će vam da morate doći u Sarajevo tokom ramazana“, rekla je Javed.

Kazala je kako je tokom boravka ovdje željela raditi i nešto korisno te iskoristiti vrijeme zbog čega je odlučila kontaktirati organizacije za ljudska prava i nevladine organizacije kako bi saznala gdje može učiti Kur’an, podučavati ili pomagati na bilo koji način.

“Stupila sam u kontakt sa Ehlimanom u ovoj džamiji i rečeno mi je da ona organizira ovu posebnu mukabelu. To je nešto posebno i jedinstveno, jer u mojoj zemlji nećete često čuti žene da recitiraju Kur’an. To je jedinstveno, ali i važno jer moramo čuti ženski glas i imati tu povezanost“, smatra ona.

I  Mubera Muhasilović svaki ramazan provodi u džamiji te prisustvuje učenju mukabele.

”Dok je trajala agresija na Bosnu i Hercegovinu, bilo je malo zastoja, a onda je ponovo počela mukabela, evo već 12 godina. Ponosni smo i sretni što se nastavila“, rekla je Muhasilović.

Smatra kako mukabela daje novi sadržaj ramazanu i to je način da čovjek “napuni“ baterije do sljedećeg ramazana.

”Ove hafize su k’o slavuji. To je jedan poseban ugođaj. Ja pratim i jutarnju mukabelu koja je u Begovoj džamiji“, rekla je Muhasilović.

Izvor: AA

Komentari