Gul: Reforma pravosuđa imaće pozitivan efekat na put Turske ka članstvu u Evropsku uniju

Ministar pravde Turske Abdulhamit Gul izjavio je danas u Ankari da će predstojeća reforma pravosuđa imati pozitivan efekat na put te zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Gul je gostujući u uredničkom desku AA u Ankari kazao kako će dokument u vezi s strategijom reforme pravosuđa u Turskoj, a koji je pripremljen uz konsultacije sa stručnjacima, građanima te predstavnicima Evropske unije, biti temelj reformisanog pravosudnog sistema koji će neće omogućavati sankcionisanje pojedinca zbog njegovog mišljenja, izražavanja ili kritike.

On je najavio i akcioni plan koji neće tolerisati kršenje ljudskih prava u bilo kojem smislu.

Gul je istakao da strategija reforme pravosuđa nije dokument samo Stranke pravde i razvoja (AK Parti) ili predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, nego se radi o dokumentu iza kojeg stoje 82 miliona građana, budući da su provedene ankete u svim dijelovima Turske.

Podsjetivši na štetu koju je u ranijim godinama turskom pravosuđu nanijela teroristička organizacija FETO kroz svoje članove infiltrirane u pravosudne institucije, Gul je kazao da je uticaj FETO-a naručio povjerenje građana u pravosuđe.

“Zato nam je prioritet detektovati i eliminisati sve manjkavosti”, rekao je Gul i naglasio da bi se prvi set reformi trebao uskoro naći pred poslanicima u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Prema reformama pravosuđa, između ostalog, trudnicama, maloljetnicima i starijim osobama optuženim za sitne zločine biće dozvoljeno da služe kazne u kućnom pritvoru putem elektronskog označavanja.

Gul je također naglasio da će reformski dokument povećati povjerenje građana u pravosuđe i osigurati predvidivo okruženje za ulaganja. Istakao je i da će reforma doprinijeti jačanju slobode izražavanja.

Izvor: AA

Komentari