FOTO: Najveći pravoslavni hram na Balkanu i nakon 120 godina nezavršen

Najveći pravoslavni hram na Balkanu, Hram Svetog Save, jedno je od glavnih obilježja Beograda i Srbije. Podignut na mjestu gdje se smatra da je Kodža Sinan-paša 1594. godine spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve, taj hram i dalje čeka da bude u potpunosti završen.

Hram je dio čuvene beogradske grbine koju čine Kalemegdan, Trg republike, Terazije i Palata Beograđanka.

Izgradnja je započeta prije 120 godina. Najveći dio radova je završen, ali se još radi na pripremi podloge za izradu mozaika koji treba da budu završeni do kraja 2019. godine, kada se obilježava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Najveći deo radova je završen. Kriprta je praktično završena. Još ima nešto malo radova, a sada su od aprila počeli radovi na izradi mozaika u kupoli i potkupolnoj galeriji i u oltarskom delu. Tu postoje dve celine – kupola i potkupolna galerija i oltarski deo koje treba da budu završene do jubileja 800 godina od autokefalnosti SPC”, rekao je razgovoru za Anadolu Agency protoneimar hrama i jedan od autora projekta izgradnje Vojislav Milovanović.

On je objasnio da će mozaike finansirati Rusija, ali da je Srbija zadužena za izradu platformi sa kojih će mozaičari raditi.

“Ova platforma počinje od 42-og metra visine i ide do 65-og metra i to je praktično jedan atelje na visini. Raspon glavnih nosača na kojima je platforma je 38 metara, a time se stvaraju uslovi za rad mozaičara”, dodao je protoneimar Milovanović.

Prema njegovim riječima, za izgradnju Hrama imaju i podršku države, ali ne u finansijskom smislu, jer su jedina sredstva koja idu preko države doplatne markice koje koštaju 10 dinara (oko 20 feninga).

Međutim, Milovanović je naveo da i te doplatne markice Društvu za podizanje Hrama dosta znače, ali da je ipak značajnija podrška Rusije koja će finansirati izradu mozaika.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsjednik Glavnog odbora ocijenio je ranije da je pomoć Rusije u izradi mozaika bitna jer pokazuje čvrste veze dva pravoslavna naroda.

Podršku izgradnji Hrama najavio je ranije i novi-stari premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da će država pomoći u izgradnji Hrama i da o tome patrijarh SPC Irinej ne mora da brine.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ujedno je i predsjednik Društva za podizanje Hrama. On često poručuje da je ideja uzdizanja Hrama ”veća od nas samih i da je posvećenost toj jedinstvenoj zajedničkoj kući zapravo posvećenost Srbiji i da zato predstavlja zadatak za sva vremena”.

Hram Svetog Save u Beogradu projektovan je u srpsko-vizantijskom stilu, u osnovi je oblika grčkog krsta sa kupolom. Na površini od 170.000 metara kubnih nalaze se tri horske galerije, galerija vidikovca, a u čitav Hram može da stane 10.000 vjernika. Kada bude izgrađen u potpunosti, biće po zapremini najveća aktivna pravoslavna crkva na svijetu.

AA

Komentari