Ankara: Otvorena nova željeznička stanica za brze vozove

Povodom 29. oktobra, Dana Republike Turske, danas je u glavnom gradu Ankari otvorena nova željeznička stanica za brze vozove, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik turskog parlamenta Ismail Kahraman, premijer Binali Yildirim, brojni turski zvaničnici, kao i na stotine građana Turske.

Prema informacijama iz Državnih željeznica Turske (TCDD), nova željeznička stanica ima kapacitet od 50 hiljada putnika na dnevnoj bazi. Objekat željezničke stanice, u koji je investirano 235 miliona dolara i koji je sagrađen za dvije godine, uključuje i 134 hotelske sobe te oko 200 poslovnih prostora za iznajmljivanje.

Nova stanica nalazi se u neposrednoj blizini centra grada, a ispod zgrade se nalaze i parkirališta kapaciteta 900 vozila.

Nova željeznička stanica u glavnom gradu Ankari jedan je u nizu projekata za koje Turska postavila cilj da se okončaju do 2023. godine, odnosno na 100. godišnjicu od osnivanja Republike Turske.

U obraćanju predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana okupljenim građanima na ceremoniji otvaranja, u fokusu je bila borba protiv terorističke organzicije FETO, koja je odgovorna za 15. juli, pokušaj državnog udara u ovoj zemlji.

“(Unutar Turske) Ne priznajemo bilo kakvu drugu državnu strukturu osim Republike Turske. Kao što je paralelna država, FETO”, rekao je Erdogan, te postavio pitanje šta lider FETO-a Fetullah Gulen traži u Pennsylvanniji u SAD-u, zašto se ne vrati i čega se boji.

Naglasio je kako je 15. juli, pokušaj državnog udara, za Tursku bio prilika da jasno vidi ko je ovoj zemlji pravi prijatelj, a ko to nije.

“Nama više ništa ne znači lažni jezik diplomatije niti licemjerni osmijeh. Mi samo gledamo na to ko je uz nas, ko nam pruža ruke i ko nam otvara svoje srce u teškim trenucima za našu zemlju i narod”, bila je poruka predsjednika Erdogana.

(Izvor: AA)

Komentari