U Sarajevu otvoren počasni generalni konzulat Albanije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati otvorili su danas u Sarajevu počasni generalni konzulat Republike Albanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Sjedište konzulata je u Starom Gradu u ulici Sime Milutinovića, a za počasnog generalnog konzula je imenovan Muharrem Zejnullahu, bivši ambasador BiH u Tirani i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Svečanosti otvaranju prisustvovali su predstavnici delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova, predstavnici diplomatskog kora u BiH, ambasador Republike Albanije u Hrvatskoj Ilir Melo, predstavnici političkog i javnog života BiH te brojni građani.

Ministar vanjskih poslova Albanije je istakao izrazio zadovoljstvo što se, kako je kazao, temelji albanske kuće grade u samom u srcu Sarajeva.

“Između Albanije i BiH postoji rano prijateljstvo, linija međusobne komunikacije i zajednička historija i nadam se da će Konzulat koji smo danas otvorili biti još jedna tačka kontakta između naših država. Želimo razviti još jače odnose sa BiH, odnose koji će imati temelj u kontaktu među ljudima i drugim vidovima saradnje, bilo na ekonomskom, društvenom polju ili drugim projektima edukativne i kulturološke prirode”, kazao je Bushati.

Bushati se zahvalio Bosni i Hercegovini, njenom ministru vanjskih poslova i ambasadoru Melou na doprinosu koji su dali u otvaranju počasnog generalnog konzulata u Sarajevu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao da današnja posjeta njegovog albanskog kolege pokazuje da Albanija i BiH grade odnose na način “da svaki sljedeći mjesec bude više sadržaja i stvari koje su korisne i za narod Albanije i za narode BiH”.

“Mi, nažalost, u ovom trenutku nemamo svoje ambasade i svoje ambasadore. Niti mi u Tirani, niti Albanija u Sarajevu. U tom kontekstu želim reći da smo se nas dvojica dogovorili da to pitanje razmotrimo i vidimo ima li mogućnosti da se to u narednom vremenu promijeni. Druga stvar, želim iskazati iskrenu želju i uvjerenje da će ovaj počasni generalni konzulat biti jedan dodatni kanal za nove komunikacije, nove odnose, bolje razumijevanje i više saradnje između Albanije i BiH”, kazao je Crnadak.

Generalni konzul Muharrem Zejnullahu se zahvalio ministru vanjskih poslova Albanije na ukazanom povjerenju, istakavši da je ono dato svim Albancima u BiH. Također je izrazio zahvalnost ministru Crnadku i Predsjedništvu BiH na prihvatanju njegovog imenovanja.

“Moje je da u budućem periodu što više radim na unapređenju privredne, kulturne, sportske, obrazovne, turističke saradnje koja je bila i tema današnjeg razgovora do momenta kada će dvije zemlje otvoriti ambasade u Tirani i Sarajevu”, istakao je Zejnullahu.

Otvaranje počasnog generalnog konzulata Republike Albanije u Sarajevu dolazi nakon nešto više od dvije godine od zatvaranja ambasade te zemlje u BiH. Vlada u Tirani je to učinila u okviru reforme spoljne politike i sa zvaničnim obrazloženjem da to čini zbog racionalizacije diplomatske mreže.

Albanija je Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu priznala 21. aprila 1992, a diplomatski odnosi dvije zemlje uspostavljeni su 28. decembra iste godine.

(Izvor: AA)

Komentari