Ankara: Ulica u kojoj je ruska ambasada dobit će ime po ambasadoru Karlovu

Gradonačelnik Ankare Melih Gokcek izjavio je da će na sjednici Gradskog vijeća 9. januara ulici u kojoj se nalazi ruska ambasada u Ankari biti i zvanično dodijeljeno ime ruskog ambasadora Andreyja Karlova koji je ubijen u atentatu u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

U izjavi za AA gradonačenik glavnog grada Turske Gokcek je istakao kako je Karlov bio ugledan i istaknuti diplomata koji je odigrao važnu ulogu u prevazilaženju krize tursko-ruskih odnosa do koje je došlo nakon rušenja ruskog aviona koji je tokom intervencije u Siriji povrijedio turski zračni prostor 24. novembra prošle godine.

“Lično sam dobro poznavao ambasadora Karlova. Šokirani smo tim podlim atentatom u kojem je ubijen. Zato ćemo mi kao grad ulicu Karyagdi u Cankayi u kojoj se nalazi ruska ambasada preimenovati u ime ubijenog ambasadora Karlova. To ćemo formalno uraditi na prvoj narednoj sjednici Gradske skupštine koja će biti održana 9. januara. Tako će njegovo ime i sjećanje na njega živjeti u Ankari“, kazao je Gokcek.

Upravo je gradonačelnik Ankare Gokcek bio među prvim turskim zvaničnicima koji je reagirao i osudio ubistvo ruskog ambasadora Karlova.

“Cilj atentata je ugrožavanje rusko-turskih odnosa. Ruski i turski zvaničnici će otkriti one koji stoje iza tog podlog napada, ali nema sumnje da su iza ovog slučaja isti oni koji su bili i iza rušenja ruskog aviona na granici“, poručio je Gokcek neposredno nakon napada na ambasadora Karlova u ponedjeljak.

(Izvor: AA)

Komentari