Određen pritvor za pet osoba nakon atentata na ruskog ambasadora

Sud u Izmiru odredio je pritvor za pet osoba koje su privedene u okviru istrage o atentatu na ambasadora Rusije u Turskoj Andreya Karlova, koji je ubijen 19. decembra u Ankari, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru istrage Tužilaštva u Izmiru ranije je privedeno pet osoba za koje se sumnjalo da su povezani sa terorističkom organizacijom FETO.

Među njima su i četiri policajca, te osoba koja je bila pretpostavljena za pripadnike FETO-a u policijskoj školi Rustu Unsal u Izmiru, koji je pohađao i ubica ambasadora Rusije Mevlut Mert Altintas.

Privedenih pet osoba proslijeđeni su sudu sa optužbom da su članovi terorističke organizacije. Obzirom da postoje jasni dokazi o članstvu u terorističkoj organizaciji, Sud u Izmiru donio je odluku da se petorici optuženih odredi pritvor.

Mevlut Mert Altintas je 19. decembra prošle godine upucao Karlova na otvorenju izložbe u Ankari, nakon čega je kasnije ubijen u razmjeni vatre s policijom.

Forenzički institut u Ankari obavio autopsiju Altintasa 21. decembra nakon čega niko od članova porodice nije preuzeo njegovo tijelo.

Policija je otkrila kako je Altintas povezan sa terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO) koja je odgovorna za pokušaj državnog puča u Turskoj, 15. jula.

(Izvor: AA)

Komentari