Naoružane Afganistanke u borbi protiv terorističke organizacije ISIS

Zbog povećanih napada terorističke organizacije ISIS u Gerimceru, u Afganistanu, žene su odlučile uzeti oružje u ruke i boriti se protiv terorista, javlja Anadolu Agency (AA).

Žene kojima su teroristi ubili članove porodica zapalili kuće i natjerali na migracije, smjestile su se u selu Nav Abad, naoružale se i krenule u borbu protiv terorističke organizacije ISIS.

Ay Cemal, jedna je od žena koje se bore protiv ISIS-a, a za AA je rekla kako su pripadnici terorističke organizacije napali njihovo selo, te ubili djecu i supruga.

Kaže kako su se naoružale kako bi branile sebe i narod i da će se boriti sve dok su žive.

Cemal je dodala kako su krenule da se bore kako bi cijelom svijetu pokazale hrabrost Afganistanki.

Ona je istakla kako su mladi u selu poubijani te  da su zbog toga što je nedovoljan broj pripadnika sigurnosnih snaga, ostali nezaštićeni.

Ističe da se 20 osoba bori na terenu i da ukoliko dobiju podršku od države u obliku oružja, da će ih biti više od stotinu.

Badam Gul ističe da su joj sina teroristi u sukobu ranili prije tri mjeseca i da se nalazi na liječenju.

”Naša sudbina nije poznata, možda će ISIS doći i nas ubiti. Zbog toga tražimo hitnu pomoć u oružju“, istakla je Gul.

Lokalni policijski zvaničnik Abdul Hafiz Hashi istakao je kako će pružiti podršku u vidu oružja i municije ženama koje se bore protiv terorističke organizcaije ISIS.

”Ženama ćemo pored podrške u vidu oružja i municije pružiti i u obliku hrane”, dodao je Hashi.

ISIS je povećao djelovanje u Afganistanu, u kojem se pojavio početkom 2015. godine. Teroristička organizacija ISIS djeluje naročito na sjeveru Afganistana, a pretpostavlja se da u Kunduzu postoji centar za obuku terorista.

Prema nezvaničnim podacima, u Afganistanu se nalazi između 2.600 i 3.000 pripadnika ISIS-a.

(Izvor: AA)

Komentari