Bozdag: Hapšenje teroriste ISIS-a je veliki uspjeh turske policije

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je danas u Ankari kako je hapšenje teroriste ISIS-a, osumnjičenog za teroristički napad u novogodišnjoj noći u Istanbulu, veliki uspjeh turske policije, te da će daljna istraga donijeti značajne informacije o terorističkoj organizaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Bozdag je bio gost današnjeg uredničkog kolegija AA u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika AA iz svih dijelova svijeta, te se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj.

Osvrnuo se i na hapšenje teroriste Abdulgadira Masharipova, koji je osumnjičen za izvođenje terorističkog napada u novogodišnjoj noći, na noćni klub Reina u istanbulskom kvartu Ortakoy, u kojem je poginulo 39 osoba, a nekoliko desetina ranjeno.

Bozdag je kazao kako je akcija hapšenja uspješno okončana zahvaljajući predanom i napornom radu turske policije.

“Od napada na Reinu vođena je detaljna istraga, od pregleda video-snimaka, pa do ostalih digitalnih podataka, policija je praktično pratila trag teroriste i uhapsila ga. To je veliki uspjeh naše policije”, rekao je Bozdag.

Naglasio je kako je vrlo jasna povezanost ovog terorističkog napada sa ISIS-om, te da svi do sada prikupljeni dokazi ukazuju upravo na tu terorističku organizaciju.

Bozdag je istakao kako je hapšenje teoririste koji je izveo napad u ime ISIS-a vrlo značajno, obzirom da će daljna istraga donijeti i značajne informacije u vezi sa terorističkom organizacijom.

Podsjetio je također kako je u akciju hapšenja teroriste ISIS-a bilo uključeno više od 2.000 policajaca.

Osvrnuvši se i na ustavne promjene u njegovoj zemlji, Bozdag je istakao kako predsjednički sistem ima veliki značaj s aspekta budućnosti Turske.

“Predsjednički sistem u svojoj prirodi omogućava političku stabilnost i snažnu vladu, jer kako god da posmatrate taj sistem jasno je da kao rezultat izbora u njegovim okvirima dolazi stabilnost, a vlada legitimitet i ovlaštenja dobija direktno od građana. Stoga smatram da je predsjednički sistem veoma značajan s aspekta budućnosti Turske”, kazao je Bozdag.

Turski parlament je u nedjelju u prvom krugu glasanja usvojio set ustavnih promjena.

(Izvor: AA)

Komentari