Studenti iz BiH žele nastaviti studije u Turskoj

U Sarajevu se tokom vikenda održavaju intervjui za stipendiranje kandidata na postdiplomskim i doktorskim studijima na univerzitetima u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Kandidati su, između ostalog, odgovarali na pitanja o studiju koji pohađaju u Bosni i Hercegovini i o tome šta  žele studirati u Turskoj.

Anela Bošnjak, studentica turskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Zenici, bila je jedna od kandidatkinja koje su se prijavile na program studija koji organizira Vlada Turske. Kaže kako želi studirati turski jezik i književnost, s fokusom na jezik.

“Prijavila sam se zato što smatram da je to jedan od najboljih prilika u našoj zemlji koje nudi Vlada Republike Turske. Prijavila sam se na master i željela bih tamo da nastavim studij. Svoj magistarski rad bih usmjerila ka gramatici, jer smatram da će to biti veoma važno i za buduće učenike i studente koji budu učili turski jezik u BiH”, rekla je Bošnjak.

Dodala je kako je izabrala univerzitete u Istanbulu, Ankari, Samsunu i Edirneu, jer smatra da se najbolji univerziteti nalaze u najvećim gradovima.

Bošnjak je rekla kako se namjerava nakon studija vratiti u Bosnu i Hercegovinu, jer zemlji treba profesora turskog jezika.

Prije četverogodišnjeg studija dvije godine je studirala turski jezik kao izborni predmet u srednjoj školi.

Jedna od kandidatkinja bila je i Amina Dervišević koja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studira turski jezik i književnost i završna je godina studija.

“Prijavila sam se, jer želim tamo nastaviti studirati. Smatram da nam Vlada Turske nudi veliku priliku. Želim nastaviti studirati turski jezik i književnost”, izjavila je Dervišević koja je dodala kako je izabrala univerzitete u Konyi, Edirneu i Ankari. Dodaje da Istanbul nije izabrala iz razloga što je već boravila u gradu na Bosforu i želi istražiti druge regije.

Intervjui za postdiplomske i doktorske studije bit će održavani i u drugim zemljama širom Balkana, ali i svijeta.

U martu se održavaju prijave za dodiplomske studije, a intervjui će biti organizirani u narednih nekoliko mjeseci. Prijave je potrebno podnijeti elektronskim putem internet stranice  www.turkiyeburslari.gov.tr.

(Izvor: AA)

Komentari