Posebni kolektivni ugovor za radnike zaposlene u zdravstvu RS-a neprihvatljiv

Posebni kolektivni ugovor za radnike zaposlene u zdravstvu neprimjenjiv je na nivou zdravstvenih ustanova RS-a, a zbog toga zdravstveni radnici rade na crno, nemaju zdravstveno osiguranje, odnosno ne mogu da ovjeravaju knjiižice i da se liječe, javlja Anadolu Agency (AA).

Posebni kolektivni ugovor potpisalo je resorno ministarstvo sa Republičkim sindikatom zdravstva i socijalne zaštite bez učešća Unije sindikata u zdravstvu RS, čiji predstavnici su jučer iznijeli da budućnost zdravstva nije svijetla.

“Zdravstveni radnici su u lošoj situaciji, a čim oni nisu zadovoljni i pacijenti su u lošoj situaciji. U tom Kolektivnom ugovoru sporan je član 16. kojim radnicima koji rade u posebnim uslovima nije dozvoljeno povećanje plate po tom osnovu. Misli se na radnike koji imaju rizična radna mjesta i koja su štetna po zdravlje”, rekao je na konferenciji za novinare Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata u zdravstvu RS i predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ranko Palačković poručio je da ne smije doći do smanjenja plata zdravstvenim radnicima nego da se mora pronaći način da se one povećaju.

On je rekao da nije prihvatljivo ni donošenje zakona o zdravstvenim komorama, jer to predstavlja samo finansijski namet kroz plaćanje članarine zdravstvenim tehničarima i sestrama.

“To će predstavljati legalizaciju prekvalifikanata”, rekao je Palačković i dodao da osobe koje prekvalifikuju, odnosno za kratko vrijeme završe medicinsku školu predstavljaju veliku opasnost za pacijente.

(Izvor: AA)

Komentari