Za biznise marginaliziranih grupa žena 680.000 KM

Počelo je potpisivanje ugovora sa korisnicama “Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena” koji podržava USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG), a realizuje u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave.

Prvi ugovori potpisani su 4. maja u Tesliću, a potpisivanje je nakon toga uslijedilo i 24. maja u Konjicu.

Za pokretanje vlastitog biznisa za osamnaest korisnica, u Tesliću je izdvojeno 90.000 KM, a isti iznos osiguran je i za pokretanje deset biznisa za marginalizirane grupe žena u Konjicu. Riječ je uglavnom o biznisima iz oblasti uslužnih djelatnosti i turizma, te poljoprivrede.

Biznisi koje finansijski podržavaju USAID/PPMG i jedinice lokalne samouprave odabrani su na osnovu prijava pristiglih na javni pozivi za dodjelu sredstava koji je raspisan u martu ove godine.

USAID/PPMG pruža podršku u pokretanju i razvoju biznisa ženama žrtvama nasilja, osobama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, nezaposlenim mladim ženama, a u saradnji s jedinicama lokalne samouprave za “Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena” osigurano je 680.000 KM.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

– Na birou sam bila posljednjih 15 godina i ovaj mi je projekt mnogo pomogao u pokretanju vlastitog biznisa i osiguravanju egzistencije – poručila je Marina Blagojević, jedna od korisnica Fonda.

USAID/PPMG pored finansijske podrške, korisnicama ovih sredstava pružit će i savjetodavnu podršku koja je neophodna u pokretanju i razvoju bilo kojeg biznisa.

Ugovori o dodjeli sredstava za podršku u razvoju biznisa marginaliziranim grupama žena u narednom periodu bit će potpisani i u Rudom, Livnu, Kalinoviku, Prijedoru, Tešnju, Zvorniku i Visokom, saopćeno je iz USAID/PPMG.

(Izvor: Fena/Foto: USAID)

Komentari