Dvije osobe ubijene pokušavajući da zaustave islamofobični napad

Dvojica Samarićana izbodeni su na smrt u Portlandu kada su intervenisali nakon što je jedan čovjek uputio islamofobične uvrede dvjema ženama, saopštila je policija u subotu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jeremy Joseph Christian (35) je “bjesnio i galamio“ u vozu Metropolitan Area Express kada su mu “neki ljudi prišli i pokušali da intervenišu, nakon čega je nastupila galama“, kazao je Pete Simpson, portparol policije u Portlandu, te dodao da su potom “žestoko napadnuti“.

Jedan čovjek je umro na licu mjesta, drugi je proglašen mrtvim u bolnici, istakao je Simpson, dok je treći povrijeđeni putnik na liječenju, ali se nalazi izvan životne opasnosti.

On je kazao da je Christian, koji je zadržan u pritvoru bez kaucije, koristio “govor mržnje“ protiv dvije žene, od kojih je jedna nosila hidžab.

Savjet za američko-islamske odnose (CAIR), inače najveća organizacija koja zastupa muslimane u Sjevernoj Americi, u subotu je pozvao predsjednika Donalda Trumpa da osudi “porast netrpeljivosti“ prema muslimanima.

“Predsjednik Trump mora otvoreno govoriti protiv porasta islamofobije i drugih oblika netrpeljivosti i rasizma u našem narodu, koji je isprovocirao kroz svoje brojne izjave, politike i imenovanja koja su se negativno odrazila na manjinske zajednice“, rekao je Nihad Awad, izvršni direktor CAIR-a.

Napad u Portlandu, gdje živi oko 50.000 muslimana, dogodio se u petak kada se većina od 1,6 milijardi muslimana u svijetu spremalo za odabrani mjesec ramazan. Simspon je naglasio da je policija i prije incidenta sa lokalnim muslimanskim zajednicama dogovorila pojačane mjere sigurnosti tokom ramazana.

Osumnjičeni Christian se, između ostalog, tereti za teško ubistvo i pokušaj ubistva. On od ranije ima kriminalni dosije zbog otmice, pljačke i posjedovanja oružja.

(Izvor: AA/Foto: Ilustracija AA)

Komentari