FIPA na manifestaciji ‘Dan BiH’ u Ankari

Sa ciljem unapređenja ekonomske suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske na planu investicija i trgovinske razmjene, u organizaciji ambasade BiH u Turskoj i Privredne komore Ankare održana je 5. jula manifestacija „Dan Bosne i Hercegovine“ u glavnom gradu Turske.

Učestvujući na manifestaciji, predstavnik FIPA-e Jasmina Dževlan govorila je o trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje, prilivu turskih ulaganja u BiH do sada, top uvoznim prehrambenim i drugim proizvodima u BiH sa ciljem skretanja pažnje na mogućnosti proizvodnje velikog broja proizvoda u BiH iz većine sektora, imajući u vidu činjenicu da je Turska poznata kao veliki proizvođač robe široke potrošnje.

Također, predstavljeni su sektori za ulaganje u BiH sa osvrtom na komparativne prednosti u odnosu na zemlje okruženja, status stranih ulagača, te su istaknuti uspješni primjeri stranih kompanija koje posluju u BiH u različitim sektorima.

Na manifestaciji je prisustvovalo 30 turskih privrednika iz prehrambene, drvne i metalne industrije, potom tekstilne, medicinske, vojne industrije i turizma.

Po okončanju prezentacije održana je panel diskusija u okviru koje su se turski privrednici interesirali između ostalog za trenutnu sigurnosnu situaciju u BiH, mogućnosti pronalaska poslovnih partnera u BiH, te procesa registracije firme.

Kontakti sa navedenim firmama i privrednicima će se nastaviti sa ciljem pružanja potrebnih informacija i organiziranja najavljenih posjeta Bosni i Hercegovini.

Nadležne institucije BiH intenzivirale su u posljednjih godinu dana promotivne aktivnosti, uključujući svaki vid predstavljanja zemlje, i sa ciljem uklanjanja predrasuda sa kojima se institucije suočavaju prilikom privrednih susreta u inostranstvu.

Na manifestaciji su govorili Nj.E. ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj g. Bakir Sadović, predsjednik Upravnog odbora Trgovačke komore Ankare g. Gjursel Baran, turski poduzetnik Muzafer Čilek, te predstavnica BIGMEV-a Cenita Kocaman.

(Izvor: FIPA)

Komentari