Oružane snage BiH primaju 68 novih oficira

Oružane snage BiH primaju 68 novih oficira iz građanstva, a javni poziv za sve mlade i viosokoobrazovane mladiće i djevojke otvoren je danas i trajaće do 4. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom otvaranja petog javnog konkursa za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira OS BiH danas je u Sarajevu održana svečana konferencija na kojoj je istaknuto da prijem novih, mladih i obrazovanih oficira donosi bolju perspektivu i napredak Oružanim snagama BiH te omogućava još uspješniju participaciju u izgradnji demokratske Bosne i Hercegovine.

Za prijem kandidata u profesionalnu službu u početnom činu oficira, osnovni uslov je da kadidati 1. januara 2019. godine ne budu stariji od 27 godina i da imaju stečeno visoko obrazovanje, odnosno fakultetsku diplomu.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da ovo jedan od najuspješnijih projekata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga u BiH te je poručila da potporučnici, koji su primljeni u Oružanim snagama na ovaj način, pokazuju iznimne rezultate u svom radu u vrlo izazovnim zadacima.

“Uvjerena sam smo u ovih pet godina kako vodimo kampanju zahvaljujući Britanskom veleposlanstvu u BiH i vojnom atašeu Velike Britanije, uspjeli mladim ljudima pokazati kakvi su to uistinu uvjeti u Oružanim snagama BiH. Onaj ko želi prikazati OS BiH kao dio društva koji u biti ne funkcionira će to pokušavati prezentiranjem određenih problema koji su biti zanemarivi”, kazala je Pendeš.

Istakla je da sa opremom kojom raspolažu, Oružane snage BiH odgovaraju svim zadaćama i da su mladi časnici zadovoljni.

“Prijem u Oružane snage BiH je nešto što treba omogućiti mladim ljudima jer oni su budućnost”, istakla je Pendeš.

Na kraju je pozvala sve djevojke i mladiće koji žele služiti Ministarstvu odbrane BiH i dovesti BiH u evropsku porodicu da se jave na javni konkurs te im je kao ministrica obećala da im za to ne treba nijedan vid protekcije.

Jedan od kandidata na ovom konkursu prije nekoliko godina bio je potporučnik Aldin Bajrović koji je ohrabrio mlade u BiH da se prijave na konkurs i daju svoj doprinos Oružanim snagama BiH.

“Plata koju možete zaraditi kao mladi oficir je izuzetno pristojna. Ako vam je to glavni motiv siguran sam da ćete doživjeti satisfakciju da možete obezbijediti egzistenciju sebi i svojoj porodici. Imperativ je da mi stvaramo snažnije i bolje oružane snage. Živimo u zaista turbulentim vremenima. Ova obilježja koja ja nosim stvaraju percepciju među građanima BiH. Koliko ja mogu učiniti, ne znam, ali mogu da dam svoj maksimum”, rekao je Bajrović.

Nakon što apliciraju na konkurs , kandidati prolaze kroz tri faze testiranja i provjera. Prva faza obuhvata provjeru znanja engleskog jezika i provjeru fizičke spremnosti. Nakon savladanja prve faze, najuspješniji pristupaju drugoj fazi testiranja koja, između ostalog, obuhvata testiranje fizičke spremnosti, psihometrijski test, rješavanje komandnih zadataka, grupnu diskusiju i ostalo. Treću fazu čine ljekarski pregled i sigurnosna provjera za svakog kandidata.

Za obuku i prijem oficira u OS BiH kandidati ne moraju imati prethodno radno iskustvo. Jednogodišnja oficirska obuka koju prođu prije potpisivanja ugovora o prijemu u vojnu službu, biće njihova prva stepenica u izgradnji profesionalne karijere u kojoj će napredovati isključivo zahvaljujući svom znanju, sposobnostima, zaslugama .

Po prijemu u oficirski kor OS BiH slijede daljnja intenzivna stručno specijalistička usavršavanja u BiH i inostranstvu.

Konkurs je objavljen na stranici Ministarstva odbrane BiH, gdje se mogu pronaći svi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati, kao i način apliciranja.

(Izvor: AA)

Komentari